MOOOV Filmfestival: Thou Gild'st The Even in Siniscoop


Cemal is een 27-jarige kapper in een klein stadje in Anatolië, waar de dagen traag en monotoon verlopen. In zijn jeugd verloor hij zijn moeder, broers en zussen in een brand, enkel zijn vader leeft nog.

 

Sindsdien gaat hij wat depressief door het leven. Maar op een dag ziet hij Yasemin, hij nodigt haar uit om een glaasje prik te drinken, ze worden verliefd en ze trouwen.

 

Maar Cemal vermoedt dat ze een verhouding heeft met een andere man. Eerst slaat hij haar, daarna leest hij haar sonnetten van Shakespeare voor. Ze verdwijnt uit zijn leven.

THOU GILD’ST THE EVEN is een donkere komedie in schitterend zwart-wit gedraaid. De film is moeilijk te catalogiseren: magisch-realistisch, surrealistisch, absurd.

 

De wereld van Cemal is er een van twee zonnen en drie volle manen aan de hemel, er loopt een reus rond, maar ook een misantropische dokter die constant een traan in zijn oog heeft.

 

Een boekenverkoopstertje kan de tijd laten stil staan, Cemal zelf kan door muren kijken en lopen...

Op het vorige filmfestival van Istanbul won de film de nationale competitie én de prijs van de internationale kritiek. Zet je verstand op nul en geniet van deze waanzinnig vreemde film.

 

Thou Gild’st the Even is ook de titel van een sonnet van Shakespeare.

 

Regie: Onur Ünlü

Genre: Drama

Duur: 107 minuten

 

Het MOOOV Filmfestival loopt nog tot en met 4 mei in Siniscoop in Sint-Niklaas

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be


De mening van de kijker:

Veerle Van Damme uit Sint-Niklaas vond de film een moeilijke film.

 

"'Thou Gild’st the Even' is een ongewone film. Een film met mooie fotografie maar niet geschikt voor het grote publiek."

 

"Het beste moment uit de film was voor mij wanneer Cemal zijn toekomstige vrouw ontmoet en dat ze samen pillen namen. ik geef 'Thou Gild’st the Even' 6 op 10," aldus Veerle.

 

"Het MOOOV Filmfestival is een prima initiatief. Ik kom zeker nog langs voor 'Come to my voice' en 'Gloria'."


Bernard uit Lokeren vond 'Thou Gild’st the Even' een mooi gefilmde zwart-wit film, maar het was een moeilijk verhaal", aldus Bernard.

 

"Ik had moeite om het verhaal te begrijpen. Ali Atay speelde wel voortreffelijk de rol van Cemal en ik geef deze film 6 op 10."

 

"Het MOOOV Filmfestival is een zeer goed initiatief dat zeker moet blijven. Zo krijgen we 'wereldfilms' in onze vaste bioscoop", vertelde Bernard.


Dirk Janssens uit Beveren vond 'Thou Gild’st the Even' een matige film.

 

"Ik heb al betere films gezien", was zijn reactie." Zo zag ik deze week reeds 'My Sweet Pepper Land' en die kon mij meer bekoren.

 

"Ik geef deze film 5 op 10. Ik vind het MOOOV Filmfestival zeer goed. Ik ben ook vorig jaar langs geweest en heb enkele pareltjes van films gezien. Ook deze week kom ik nog naar 'Gloria'. Jammer dat deze film niet mijn ding was."