MOOOV Filmfestival: Omar in Siniscoop


De muur die Israël van de Palestijnen scheidt, scheidt ook vaak Palestijnen van elkaar. Soms wordt een Palestijnse stad gewoon in tweeën gesplitst.

 

Voor Omar bestaan er echter geen grenzen: lenig als hij is, beklimt hij met een touw de muur om zijn vriendin in bezet gebied te bezoeken. Aan de andere kant van de muur is hij een vrijheidsstrijder.

 

Op een dag loopt het mis. Hij wordt gevangengenomen door de Israëlische militaire politie. Ze stellen hem voor de keuze: of hij verraadt de namen van de mensen die betrokken waren bij een aanslag, of zijn familie en vriendin lopen gevaar… Hij wordt opnieuw vrijgelaten en probeert tijd te winnen.

OMAR is meer dan een ‘politieke film’ over de Palestijnse strijd. Het is een heel genuanceerd verhaal, met vele lagen: over goed en kwaad, over vriendschap, liefde en verraad, en ook over wraak.

 

Net als in PARADISE NOW komt de regisseur met een sterk, vlot gefilmd verhaal, dat een groot publiek zal raken.

 

Won in de categorie ‘Un certain regard’ in Cannes de speciale prijs van de jury en werd voor Palestina genomineerd voor de Oscar van beste niet-Engelstalige film.

Regie: Hany Abu-Assad

Genre: Psychologisch drama

Duur: 96 minuten

 

Het MOOOV Filmfestival loopt nog tot en met 4 mei in Siniscoop in Sint-Niklaas

 

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be


De mening van de kijker:

Evelyn Viroux uit Nieuwkerken vond een pakkende film.

 

"Het was een realistische, soms grappige en beklijvende film. Het was een leuke film in de romantische zin met leuke woordkeuzes", vertelde Evelyn, die de film 8 op 10 geeft.

 

"Het MOOOV Filmfestival is een goed initiatief. Het wordt steeds beter! Ik ga deze week nog naar 'Like Father, Like Son' kijken", aldus Evelyn.


Sofie Van Hove uit Beveren vond de film 'Omar' zeer goed.

 

"Een mooie, boeiende en spannende film", zei Sofie, "Het mooiste moment uit de film was voor mij wanneer de oudere man Omar over de muur helpt klimmen."

 

'Omar' krijgt van Sofie 8 op 10. Het MOOOV Filmfestival vindt ze zeer leuk en ze komt zeker deze week nog terug om enkele films te zien.


Inge Opgenhaffen uit Sint-Niklaas vond 'Omar' een zware film.

 

"De film begon grappig maar werd al snel zwaar en soms moeilijk", was de bevinding van Inge.

 

"De beste acteur in de film was voor mij Adam Bakri die de rol van Omar speelde. Ik geef deze film 8 op 10."


Sofie Van Den Bossche uit Sint-Gillis vond de film 'Omar' een moeilijke film met een onverwacht einde.

 

"Het was een film over de realiteit met een sterke Adam Bakri in de hoofdrol. Ik geef 'Omar' 7 op 10", was haar reactie na afloop.