MOOOV Filmfestival: 'Gett' in Siniscoop in Sint-Niklaas


Van 27 april tot en met 5 mei kan je in Siniscoop terecht voor het MOOOV Filmfestival. Het MOOOV Filmfestival brengt films met zicht op de wereld.


Op donderdag 30 april werd de film ‘Gett  The Trial of Viviane Amsalem’ vertoond. Deze film werd ingeleid door Leslie Van Britsom.


"Gett is de slotfilm van een triologie. Het eerste deel ‘To Take a Wife’ (2004) gaat over de kennismaking tussen Viviane en Elisha Amsalem, het tweede deel ‘The Seven Days’ (2008) over hun woelige huwelijksjaren. En nu in het derde deel ‘Gett’ gaat Viviane na 30 jaar huwelijk de scheiding aanvragen", vertelde Leslie Van Britsom.


Wist je dat:

-Gett scheiding betekent in het Hebreeuws

-een huwelijk in Israël voltrokken wordt in een religieuze rechtbank?

-dat in diezelfde rechtbank ook de scheiding moet aangevraagd worden?

-dat de vrouw de aanvraag voor de scheiding moet doen en de man de toestemming moet geven?


Dit en nog veel meer interessante informatie gaf Leslie over het verhaal en de filmstijl mee aan de kijkers.

De film

In Israël kan een burgerlijke rechtbank geen echtscheiding beslechten, enkel een religieuze rechtbank met rabbijnen als rechters kan een huwelijk ontbinden, en dan nog enkel met de uitdrukkelijke toestemming van de man, bekrachtigd op papier: een ‘gett’.


Viviane vraagt al drie jaar dat haar huwelijk ontbonden zou worden, maar haar man Elisha weigert pertinent.


Enkele reacties over deze film:

‘Ik heb de film uit het aanbod gekozen omdat die mij aantrok. De film was super!


De beste actrice was voor mij Viviane. Ik geef de film 9,50 op 10", aldus Viv Mast uit Sint Niklaas.


‘Een aangrijpende, ontroerende en confronterende film. De film bracht wat ik ervan verwacht had en ik raad hem zeker aan. Ik geef de film 9 op 10, aldus Van Raemdonck M.L. uit Temse.


‘Ik heb de film uit het aanbod gekozen omwille van zijn goede kritiek. Het was de enige kans om hem te zien in Siniscoop.


"Psychologisch, dramatisch en authentiek", zo omschrijf ik de film in drie woorden. Een sterke vertolking van Viviane, Elischa en de advocaten. Ik geef 'Gett' 8 op 10, aldus Katrin Billet.


‘Deze beklijvende en spannende film krijgt van mij een 9 op 10. De film bracht meer dan dat ik ervan verwacht had. Een verhaal van machteloosheid, volharding en pijn. 'Gett' is een absolute aanrader!


Thematiek is belangrijk. Het hoofdpersonage Viviane is moedige vrouw, voor mij was ze de beste actrice’, aldus Lucy De Wolf.