Michael Bijnens schrijft met 'Cinderella' een roman over het leven als zoon van een prostituee 


Michael Bijnens schreef met ‘Cinderella’ een schelmenroman over een jongen die samen met zijn moeder het bordeel ‘De‘Cinderella’ runt. De jongen wordt er de pooier van zijn eigen moeder.


Auteur Michael Bijnens groeide in Antwerpen op als zoon van een prostituee. Hij studeerde af aan het RITS, de Brusselse theaterschool en maakte vervolgens razendsnel naam als toneelauteur. ‘Cinderella’ is zijn debuut als romanschrijver.


Op de Boekenbeurs in Antwerpen hadden wij een babbel met de 25-jarige Bijnens.


Michael Bijnens: “Mijn moeder heeft haar hele leven verkloot. Ze scheidde van mijn vader en bleef achter met mij en mijn broer. Ze was steeds op zoek naar de ware man in haar leven om haar schulden te kunnen afbetalen. Wij leidden mijn hele jeugd lang een nomadisch bestaan, om de zes maanden verhuisden wij van de ene krot naar de andere en elke drie maanden was er een nieuwe man in haar leven. Ik werd al noodgedwongen snel zelfstandig want ik moest al op mijn twaalfde mijn moeder haar zaken behartigen. Ik maakte voor haar de papieren van de RVA in orde, ging voor haar naar het OCMW of de advocaat, want ze snapte van papierwerk niets.


Prostituee

Ons leven ging zo verder tot ze op een dag zei dat ze dé oplossing gevonden had: ze werd een hoer en zou in de toekomst veel geld verdienen. Ze zou eindelijk haar leven in eigen handen nemen en van alle ellende verlost zijn, haar schulden zouden afbetalen kunnen worden en mijn moeder zou aan een nieuw leven beginnen.


Ik vond dat als 15-jarige knaap niet erg, eindelijk zou ik o.a. een computer kunnen kopen die ‘s anderendaags niet door een deurwaarder meegenomen werd , ik zou de rekeningen op school kunnen betalen en iets anders kunnen eten dan Bicky burgers, die ik noodgedwongen massaal heb verorberd.


Van kleins af wist ik dat ik een ander leven wou leiden dan het gene ik in mijn jeugd beleefd had. Ik wou niet leven in armoede en chaos, ik studeerde aan het RITS en trok de wereld rond: Rio de Janeiro, Mexico, Caïro,.. en stootte er tot mijn verbazing steeds op de onderwerpen die onrechtstreeks te maken hadden met het beroep van mijn moeder.


Op bezoek in het bordeel

Na mijn studies ging terug mijn moeder opzoeken. Niet in die bouwvallige chalet waar ze destijds woonde, het was er een echte varkensstal, maar in het bordeel waar ze werkte. Ik vermaakte mij in het bordeel enorm met de andere meisjes, rookte een half pakje sigaretten van mijn moeder op en dronk er vijf whiskey’s zodat ik er steevast dronken buiten kwam. Het bordeel was de enige plek waar ik mijn moeder verdragen kon, ik kon met haar beter overweg als hoer dan als moeder.


Nadien ben ik begonnen met het boek te schrijven. Al van kinds af wou ik schrijver worden en met het levensverhaal van mijn moeder heb ik een schelmenroman kunnen schrijven. Ik werd haar pooier op literair vlak. Dankzij mijn boek buit ik haar op mijn manier uit.

Enorm fier

Mijn moeder is enorm fier op het boek, ze is aandachtsziek en loopt graag in de kijker. Ze is een vrouw die verstoten is, ze leeft aan de rand van de maatschappij en is zoals iedereen op zoek naar erkenning, iets wat ze met dit boek gekregen heeft.


Mijn moeder vindt het boek, ondanks de soms harde passages, een fantastisch boek. Ze poseert ermee, tijdens de boekvoorstelling signeerde ze mee en in het bordeel waar ze nu werkt leest ze hele hoofdstukken voor, kortom ze vind het geweldig!


‘Cinderella’ bevat een fictief maar niet verzonnen verhaal. Mijn moeder is in het echte leven wel een hoer, maar ik ben geen pooier. Het verhaal is geschreven in de volkse taal, het is geschreven in de taal waarop ik de verhalen heb gehoord en beleefd, zonder plat dialect te gebruiken, en kan ze op geen andere manier neerschrijven.


‘Cinderella’ gaat over het leven van de prostituee Iris Vandamme en haar zoon Michael Baetens, die haar pooier wordt in de Cinderella. Het bordeel een familiebedrijf waarin hoeren heilig zijn en criminelen hun pik en pistool niet uit elkaar kunnen houden. In die wereld probeert een zoon zijn moeder te redden van het onherstelbare trauma van haar bestaan.

Een poging waarbij hij niet alleen haar, maar ook zichzelf dreigt te verliezen.


‘Cinderella’ is een knap geschreven roman, Michael beschrijft uitvoerig en zonder schroom een boek over zowel seks, geld, geweld als vriendschap en liefde.


ISBN: 9789025444648 - Paperback - 476 blz., Prijs: € 19,99. - Uitgeverij: Atlas Contact