Meer dan 150.000 bezoekers voor 78ste Boekenbeurs in Antwerpen


De 78ste Boekenbeurs sloot dinsdag 11 november af met meer dan 154.000 bezoekers, waarvan bijna de helft de laatste vier dagen. Met de auteurspodia voor het eerst op de beursvloer en volle aandacht voor strips was het een op en top belevingsbeurs. Opvallend was de grote aanwezigheid van gezinnen met kinderen.

 

BEZOEKERS

De Boekenbeurs kwam door het onverwacht mooie weer trager op gang dan verwacht vorig jaar maar eindigde met groeiende bezoekersaantallen. De drukst bezochte dag was 10 november, met bijna 20.000 bezoekers.

Uit de eerste resultaten van de tweejaarlijkse publieksenquête (in samenwerking met Karel de Grote Hogeschool en Stad Antwerpen) blijkt dat 93% van de bezoekers de sfeer op de Boekenbeurs goed tot zeer goed vindt. De meeste bezoekers kochten ontspanningsromans, kinderboeken en literatuur. Strips en kookboeken stonden op plaats vier en vijf.

 

De Boekenbeurs is een sociaal gebeuren: 91% van de bezoekers komt met familie of vrienden. Een kleine helft van de bezoekers komt met het openbaar vervoer of met de fiets naar de Boekenbeurs.

HET STRIPPROGRAMMA

De stripactiviteiten op het Auteurspodium, i.s.m. Stripgids trokken duizenden bezoekers. De hilarische optredens van Alex Agnew vielen bijzonder in de smaak. 3.000 kinderen namen deel aan de stripspeurtocht. Veel enthousiasme van het publiek was er voor de originele initiatieven op de stripstands, zoals de 3D-print, het stripdecor met de Green Key (VRT) tekenworkshops en ontmoetingen met auteurs.

 

 

Boek.be ging samen Stripgids en Radio 1 op zoek naar het beste Belgische stripverhaal. De luisteraars kozen uit een shortlist van 25 toptitels. "Album 26" van De Kiekeboes won en nam het op tegen onder andere "De zwarte madam" (Suske en Wiske), "Het gele teken" (Blake & Mortimer), "Brüsel" (Nero) en "De juwelen van Bianca Castafiore" (Kuifje).

AUTEURSPODIUM

Op het auteurspodium waren de toppers voor de kinderen o.a. de For Girls Only , Kapitein Winokio en de items met strips in de hoofdrol. Het Young Adult Publiek vond in groten getale de weg naar  Dirk Bracke, Kiera Cass, Flanagan (skype), Cassandra Claire en Holy Black.

 

Veel interesse was er ook voor literaire auteurs met als uitschieters Lanoye, Hertmans & Mortier tijdens Knackdag , Uitgelezen met o.a. Dimitri Verhulst, Moeyaert en Delbeke , de uitreiking van de  Hercule Poirotprijs aan Toni Coppers en de Inclusieve Griffel aan Peter Terrin.

 

De themadagen Oorlog en vrede, Be original, Wel in je vel en Fantasy trokken veel aandacht. Net zoals de Taalnocturne en het Onderwijsdebat.

 

De Nocturne voor Professionals kon op een onverwacht grote opkomst rekenen. Meer dan 3000 (onderwijs)professionals met interesse voor o.a. het educatieve, wetenschappelijke en managementboek bezochten die avond de Boekenbeurs.

SIGNEERSESSIES

Uit de bezoekersenquête blijkt dat 1 bezoeker op 5 een boek liet signeren tijdens een van de bijna 2000 signeersessies.

Mensen wachtten geduldig voor een handtekening van o.a. Jeroen Meus, Joy Anna Thielemans, Rode Duivel Kevin Debruyne, Pascale Naessens, Nicci Gerrard, Santa Montefiore, Geronimo Stilton, Marc de Bel, Kiekeboes, Urbanus, Tom Lanoye, Ria Maes, Prinsessia, Bavo Dhooge, Pieter Aspe.

 

ACTIVITEITEN OP DE STANDS EN RONDOM DE BOEKENBEURS

De Boekenbeurs zette in op beleving op de beursvloer. De resultaten liegen er niet om: duizenden bezoekers lieten zich op de troon van de Game of Thrones fotograferen, Jean Till brak het  wereldrecord complimenten geven aan de bezoekers, 800 leerkrachten schreven zich in op de Knallervaneenknack-wedstrijd, 195 poëziebundels werden gedoneerd aan het gevangenisproject van Stad Antwerpen en Poëziecentrum, 13.000 kinderen draaiden aan het Jommekesrad , duizenden bezoekers braken samen het wereldrecord ‘loomen’ . In de voortuin van Antwerp Expo toonden (strip)kunstenaars hun talenten onder grote belangstelling. Opvallend was de grote interesse voor kleurboeken voor volwassenen en boekgelieerde objecten.

 

STANDHOUDERS

73% van de standhouders zijn meer dan tevreden over deze Boekenbeurs. Voor 70% is de omzet gelijk gebleven of gestegen, bij 30 % is die gedaald.

BEST VERKOPENDE BOEKEN 2014

fictie

1 Pieter Aspe Zonder voorschrift Manteau 1.300

2 Gillion Flynn Gone Girl Meulenhoff Boekerij 1.267

3 Griet Op de Beeck Kom hier dat ik u kus Prometheus 1.251

 

non-fictie

1 Jeroen Meus Mijn 200 klassiekers Van Halewyck 2.753

2 Pascale Naessens Puur eten dat je gelukkig maakt Lannoo Uitgeverij 1.773

3 Anti-stress kleurblok Creative colors 1.250

 

jeugd

1 Het grote kinderkleurboek Creative Kids 1.200

2 Geronimo Stilton Fantasia 9 Bakermat 1.120

3 Mark Borgions/Paul Wauters De Zevende Dienaar Geluidshuis 1.100

 

strips

1 Jef Nijs Jommeke: De  Boemerang van Kirimbir Ballon media 1.050

2 Marc Legendre / Willy Vandersteen Amoras Standaard uitgeverij 900

 

3 Youri Jigounov & Yves Sente XIII - nr 22 Terug naar Greenfalls Ballon media 600