Lucky Luke viert 70ste verjaardag met heruitgave van alle albums


Lucky Luke, de cowboy die avonturen beleeft in het Wilde Westen, viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. De populaire stripfiguur werd bedacht door Maurice De Bevere, beter bekend onder het pseudoniem Morris.

 

De reeks rond Lucky Luke werd één van de meest succesvolle Europese stripreeksen ooit. Sinds 1946 gingen wereldwijd meer dan 300 miljoen albums van Lucky Luke over de toonbank, de reeks werd in 29 talen vertaald en was als animatiereeks in 50 landen te zien.

 

Om deze zeventigste verjaardag te vieren wordt de volledige, originele reeks heruitgegeven. De 73 originele albums verschijnen in een nieuwe, uniforme stijl: een nieuwe vertaling, nieuwe lettering, nieuwe covers en een opeenvolgende nummering.

 

In september verschenen de eerste vier albums van deze gloednieuwe heruitgave.

1 -   Dick Diggers Goudmijn

34 - Dalton City

50 - De eenarmige bandiet

68 - O.K. Corral


Dick Diggers Goudmijn is het eerste album uit de stripreeks en is in 1949 uitgegeven door Dupuis. Het album bevat met ‘Dick Diggers Goudmijn’ en ‘Mad Jim’ twee korte verhalen.

 

Dick Diggers Goudmijn

Goudzoeker Dick Digger heeft een goudader ontdekt. Samen met Lucky Luke trekt hij naar het stadje Nugget Gulch, In de plaatselijke saloon kan hij zijn geluk niet op en trekt de aandacht van twee boeven die erop uit zijn om de oude Diggers zijn goud te stelen.

‘s Nachts slaan de boeven toe en stelen het goud, Dick Diggers krijgt een klap op zijn hoofd en is zijn verstand verloren. Het is aan Lucky Luke om de bandieten op te sporen…

 

Mad Jim

Op zoek naar avontuur komt Lucky Luke aan in het stadje Silverbrook. Daar zit ene Mad Jim in de gevangenis. Niet zo speciaal, ware het niet dat Mad Jim een dubbelganger van Lucky Luke is. Mad Jim zit in de cel te wachten tot hij wordt opgehangen. Zijn handlangers zien een unieke kans om Mad Jim te verwisselen met Lucky Luke, zodat deze laatste zal opgehangen worden.

Het is voor de enige echte Lucky Luke niet simpel om zijn onschuld te bewijzen…

 

1. Dick Diggers goudmijn - Uitgeverij: Dupuis - Softcover - 48P - Prijs:€ 6,95 - ISBN: 9789031434688


Album nummer 34 is ‘Dalton City’.

Het verhaal begint wanneer Lucky Luke aankomt in Fenton Town, een stad vol schurken waar Dean Fenton de eigenaar is, Lucky Luke moet ervoor zorgen dat het stadje ontruimd wordt en dat Dean Fenton wordt gevangengenomen. Onze stripheld levert Fenton af in de gevangenis, waar ook de Daltons verblijven.

 

Vooral Joe Dalton heeft het moeilijk om zijn frustraties in bedwang te houden en belandt in de isoleercel. Maar door een fout van de telegrafist wordt hij vrijgelaten.

 

Al snel zorgt Joe ervoor dat ook zijn drie andere broers vrij komen. Samen trekken ze naar de verlaten stad Fenton Town en richten ze er Dalton City op. Een stad waar alleen desperado’s welkom zijn.

Lucky Luke krijgt de opdracht om de vier broers Dalton terug achter de tralies te krijgen. Hij krijgt daarbij de hulp van Rataplan, de domste hond van het Wilde Westen….

 

34. Dalton City - Uitgeverij: Lucky Comics - Softcover - 48P - Prijs: € 6,95 - ISBN: 9782884713863


Ook het album  ‘De Eenarmige Bandiet’ uit 1981 is opnieuw uitgebracht.  

In dit vijftigste album maken we kennis met Adolphe en Arthur Caille. Deze twee broers zijn uitvinders en hebben een gokapparaat ‘The Black Cat’ gecreëerd. Om promotie te maken van hun Jackpot trekken ze het land door. Als bescherming tegen bandieten kunnen ze rekenen op de steun van Lucky Luke.

 

Overal worden ze zeer enthousiast onthaald en het lijkt erop dat de gokmachine een groot succes zal worden.

Tot het moment dat ze twee professionele valsspelers tegenkomen die de gokmachine zien als een bedreiging van hun inkomen…

 

50. De eenarmige bandiet  Lucky Comics - Softcover - 48P - Prijs: € 6,95 - ISBN: 9782884714020


‘O.K. Corral’, het 68ste album van de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Lucky Luke komt in het stadje Tombstone aan waar er een hevige verkiezingsstrijd aan de gang is tussen de oude Man Clanton en de familie Earp. Man Clanton is in het stadje al jaren een corrupte burgemeester, en daar willen de broers Morgan, Wyatt en Virgil Earp iets aan doen.

 

Lucky Luke krijgt via de tandarts Doc Holiday en diens assistente Big Nose Kate het verhaal over de jarenlange vete tussen de familie Clanton en de familie Earp te horen.

 

Omdat onze cowboy houdt van rechtvaardigheid gaat hij de broers Earp helpen om de verkiezingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Maar dat is buiten de drie zonen van Old Man Clanton gerekend…

 

68. O.K. Corral - ISBN: 9782884714204 - Uitgeverij: Lucky Comics - Softcover - 48P - Prijs: € 6,95

 

In oktober verschijnen er opnieuw vier nieuwe albums:

31 - Tortilla's voor de Daltons

38 - Ma Dalton

58 - De duivelsranch

61-  De Daltons verliezen hun geheugen