Lifetime Achievement Award voor Aster Berkhof


Tijdens de uitreiking van de Hercule Poirot-prijs 2013 op 31 oktober zou aan misdaadauteur Aster Berkhof een Lifetime Achievement Award overhandigd worden door de jury. Een bekroning voor zijn 70-jarige carrière als auteur.

 

Met veel spijt in het hart moest Leo De Haes, uitgever bij Houtekiet, het nieuws mededelen dat de 93-jarige Berkhof niet aanwezig kan zijn wegens ziekte.

 

“Het is in mijn 22-jarige carrière als uitgever nooit gelukt om Aster Berkhof te overhalen om naar de Boekenbeurs te komen. Hij houdt niet van de drukte. Nu was het eindelijk gelukt en moet hij verstek laten. Het was onze bedoeling dat Aster zijn laatste twee boeken ‘Aline & De marmeren meisjes’ kwam signeren”, aldus De Haes.

 

Leo De Haes nam in naam van Aster Berkhof de prijs in ontvangst.

 

Berkhof ligt met zijn uitgebreid oeuvre van meer dan 100 boeken onder andere mee aan de basis van het 'detectiveverhaal' in Vlaanderen. Zijn werk werd al vaak bekroond.

 

Op 7 maart 2001 ontving hij de Provinciale Prijs voor Letterkunde voor een gezamenlijk oeuvre van de provincie Antwerpen. In 2001 werd zijn succesroman Veel geluk, professor bewerkt voor televisiefeuilleton.

 

In 2009 verscheen zijn honderdste boek, Alle verhalen.

De marmeren meisjes

De universiteit moet een nieuwe rector kiezen. Vier proffen zijn kandidaat. Professor Van Halsberghe is het populairst, maar hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan plagiaat. Professor Hermans wordt dan weer verdacht van lidmaatschap van een moordcommando, toen hij in zijn jonge jaren in Afrika verbleef. Biochemicus Herts is evenmin onbesproken. Hij zou geregeld getuige zijn van heidense mensenoffers op het primitieve platteland in het Midden-Oosten, waar hij een laboratorium heeft. De vierde kandidaat is de flamboyante geleerde Bernini, die marmeren beeldjes van jonge meisjes in Egypte opgraaft, maar insiders weten dat zijn liefde zich niet beperkt tot marmeren meisjes alleen…Wie wordt er rector en welke middelen zetten de heren in om hun slag thuis te halen?

 

Aline

Aline, een jonge journaliste, geliefd maar ook gevreesd voor haar columns, staat pal achter de conservatieve politicus Bertrand Deroovere. Hij is dan ook stiekem haar minnaar. Maar in de woelige aanloop naar de verkiezingen wordt Aline ontvoerd en opgesloten.

Ongeveer tegelijkertijd pleegt een zelfmoordenaar een aanslag op de partijlokalen van Deroovere, waarbij de politicus dood onder het puin gevonden wordt, terwijl de jonge terrorist het overleeft.

Wie zit er achter beide misdaden? Moslims? Politieke tegenstanders? Een jaloerse man die een oogje heeft op Aline?

 

ISBN: 9789089242471 - Gebonden - 500 blz. - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: Houtekiet

 

Klik hier voor meer info