Gezond en licht eten met 'Liens Lichte Klassiekers' van Lien Willaert


Woensdag 8 januari stelde Lien Willaert haar nieuwste boek ‘Liens Lichte Klassiekers’ voor in aanwezigheid van haar echtgenoot Jan Verheyen en dochter Anna.

 

‘Liens Lichte Klassiekers’ is inmiddels al het vijfde kookboek voor Lien, die met dit boek het bewijs levert dat diëten niet noodzakelijk saai en smakeloos hoeft te zijn.

 

Lien Willaert: “Ik ben een lekkerbek die graag en veel eet. Ik hou van de klassieke keuken, maar hoe heerlijk het gerecht ook smaakte, de nasmaak bij het berekenen van de calorieën was vak bitter.

 

Ik schrok bij het berekenen van de calorieën van de klassiekers. Zo telt een portie lasagna, zoals je het in de normale kookboeken vindt 970 calorieën. Voor macaroni is dat zelfs 1170 calorieën, stoofvlees met friet en mayonaise 1475 kcal en tiramisu bevat maar liefst 1112 calorieën per persoon.

 

Als je dan weet dat een vrouw gemiddeld 2000 calorieën per dag mag eten en een man 2500…

Daarom was mijn doel: een even grote porties (geen dieetportie!) met minder calorieën en veel gezonder. Ik heb twee jaar gewerkt aan dit boek en heb veel gelezen over de klassieke keuken, de gezonde keuken maar ook over de chemie achter dat koken. Wat zorgt juist voor de groenste paling in ‘t groen, de mooist gebonden saus, de beste pannenkoek,..

 

Het is verbazingwekkend hoe je met een paar eenvoudige ingrepen gerechten veel gezonder en lichter maken.”

 

Om te bewijzen dat gezond en licht eten niet smaakloos hoeft te zijn, had Lien enkele gerechten klaar gemaakt. Zo konden we proeven van een heerlijke vol au vent.

 

“Deze vol au vent bevat slechts 300 kcal ipv 575. En dat enkel door de saus. Want voor mijn vol au vent gebruik ik zoals iedereen voor vier personen een volledige kip, kippengehakt voor de balletjes en 500 gr bospaddenstoelen. Je krijgt dus meer voor minder kcal. En dat enkel omdat mijn saus niet gebonden is met bloem en boter”, aldus Lien Willaert.

 

Lien gebruikt Xantana, een bindmiddel zoals Maïzena, om haar warme en koude sauzen mee te binden. Met een mespuntje van 1 kcal bind je al een saus.

 

Ook de lasagna (410 kcal ipv 975 kcal per portie) is overheerlijk. Lien maakt met veel groenten en kippengehakt haar lasagna. De kaassaus maakt ze ook met Xantana. Op deze manier wordt er geen bloem en boter gebruikt, en moet er ook minder kaas gebruikt worden.

 

In haar boek staan veel side dishes en slaatjes. “In het boek staat er welk slaatje bij welk gerecht past of je kan natuurlijk ook die slaatjes eten met gebakken of gegrilde vis en vlees.’

 

Als dessert kan je vanaf nu perfect een lekkere chocolademousse serveren zonder naar de calorieën te kijken. De chocolademousse uit ‘Liens Lichte Klassiekers’ bevat 125 kcal. De chocolademousses die we kennen bevatten tussen de 250 en 355 kcal.

 

Dankzij ‘Liens Lichte Klassiekers’ kan iedereen gezond en licht eten zonder daarom minder te eten. Je hoeft helemaal niet je favoriete recepten van het menu schrappen. Kleine aanpassingen in de recepten maken een heel groot verschil.

 

Lien leert ons in haar nieuwste boek klassiek koken met ‘gezond’ verstand en veel respect voor de authentieke smaken. Smakelijk!

 

ISBN: 9789089313904 - Hardcover - 240 blz. - Prijs: € 29,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Klik hier voor meer info