Artsen reageren op kritiek rond het boek ‘De Voedselzandloper’ en roepen de overheid op om de voedingsdriehoek te veranderen


Hoewel het boek ‘De Voedselzandloper’ van Dr. Kris Verburgh reeds aan zijn 18de druk toe is, meer dan 100.000 exemplaren zijn reeds verkocht, bracht het enige controverse teweeg, onder meer omdat het boek brood en aardappelen afraadt.

Dr. Kris Verburgh organiseerde op dinsdag 11 december een persconferentie samen met vijf collega’s. ‘Het is nog nooit eerder gebeurd dat een team van artsen en wetenschappers door middel van een persconferentie een populair voedingsboek verdedigt’ zegt Kris Verburgh.

De auteur van ‘De Voedselzandloper’ stelt vijf punten voorop:
Hij doet een oproep aan de overheid voor meer nadruk op gezonde voeding en beweging te leggen. Dankzij de juiste voeding en voldoende te bewegen kunnen chronische welvaartziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes, osteoporose en dementie voorkomen worden.

Verburgh ijvert ervoor dat de overheid de voedingsdriehoek verandert en als basis groenten gebruikt in plaats van brood, aardappelen of en pasta. “Deze producten zijn opgebouwd uit zetmeel, suikers dus, en verhogen ons risico op allerlei verouderingsziektes”, aldus Verburgh,
“Verder moet de voedingsdriehoek van de overheid meer nadruk leggen op vette vis, gevogelte, noten en meer onderscheid maken tussen rood en wit vlees en goede en slechte vetten.”

Volgens de dokter kreeg het boek ‘De voedselzandloper’ onterechte kritiek van bepaalde organisaties en personen. Die willen een status quo in stand houden. Een status quo dat zorgt dat de bevolking nog steeds buitenproportioneel veel zetmeelproducten blijft eten, evenals rood vlees en melkproducten.
Kris Verburgh doet een oproep om bij complexe voedingsdiscussies zich meer te wenden tot experts in het buitenland, gezien er in Vlaanderen geen voedingsdeskundigen met een internationale reputatie zijn. Bovendien hebben ‘voedingsexperts’ vaak banden met de industrie of durven ze hun stem niet te verheffen, gezien bepaalde organisaties meteen een negatieve kritiek op het internet zetten zodat die persoon zijn reputatie wordt aangetast.

Dr.Kris Verburgh vindt het spijtig dat studenten geneeskunde aan onze universiteiten veel te weinig opleiding krijgen over het belang van voeding betreffende het verminderen van het risico op chronische ziektes.
“Met meer lessen over voeding zouden de patiënten beter geadviseerd worden en zouden ze minder medicatie moeten nemen wat ten goede zal komen voor het ziekenfonds.”

En als laatste punt deed de auteur van het boek een oproep aan alle scholen. Zij zouden meer aandacht moeten besteden aan gezonde voeding.

Naast Dr. Kris Verburgh, arts en auteur van ‘De Voedselzandloper’, waren volgende artsen aanwezig op de persconferentie:

Dr. Werner Faché, arts en oprichter van de  Linus Pauling Preventie Centrum te Gent.
Dr. Anna Kruyswijk, arts, autoriteit op vlak van huisartsengeneeskunde en voeding en in Nederland.
Dr. Remko Kuipers, arts, farmacoloog en onderzoeker. Heeft onlangs zijn doctoraat afgerond aan de Universiteit van Groningen omtrent voeding en gezondheid, en vooral hoe onze hedendaagse voeding kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Een belangrijke conclusie uit zijn doctoraat is dat we teveel graanproducten eten.
Prof. Emmy Van Kerkhove, bioloog, emeritus-professor medische fysiologie.
Dr. Marc Verheyen, arts, voorzitter van IBCMT (International Board of Clinical Metal Toxicology)

Over het boek

In ‘De voedselzandloper’ bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. ‘De Voedselzandloper’ is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen.

De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen.

Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!

ISBN: 9789035137585 - 367 blz. Paperback - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Bert Bakker
Klik hier voor meer info