DVD in de kijker: I, Daniel Blake - Ken Loach


‘I, Daniel Blake’ van de Britse filmregisseur Ken Loach, is een Brits-Franse dramafilm over de sociale onrechtvaardigheid van de overheid en de onrechtvaardig behandelde arbeidersklasse in Groot-Brittannië.

 

Het verhaal gaat over de 59-jarige meubelmaker Daniel Blake (Dave Johns) uit Newcastle. Daniel moet stoppen met werken na een hartaanval. Hij moet voor het eerst beroep doen op een uitkering en dat is het begin van alle ellende voor Blake.

 

Daniel kan volgens zijn artsen niet werken, maar volgens de instanties wel. Hij gaat in beroep, maar moet om in aanmerking te komen voor een uitkering, moet hij solliciteren. Hij krijgt een aanbod om te werken, maar door zijn gezondheidstoestand moet hij het aanbod afslaan.

Daniel ondervindt al snel dat de bureaucratie rond het Britse bijstandssysteem tegenwoordig niet meer alleen draait om het financieel bijstaan van de zwakkeren in de samenleving, maar om het hen zo lastig mogelijk maken om hun geld te krijgen.

Elke poging die Blake onderneemt om in orde te zijn met zijn papieren, wordt door de overheid teniet gedaan.

De gewezen meubelmaker maakt kennis met Katie (Hayley Squires), een alleenstaande moeder met twee kinderen. Zij moest gedwongen verhuizen vanuit Londen en is eveneens een slachtoffer van de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.

 

De twee worden vrienden en proberen met de moed der wanhoop te vechten tegen hun uitzichtloze situatie…

‘I, Daniel Blake’ is een knappe, vaak ontroerende en oprechte film van Ken Loach, die bekend is voor zijn sociaal realistische stijl en socialistische thema's. Met deze film voel je de machteloosheid van de ‘gewone’ burger in Engeland en het is schrijnend om te zien hoe de bureaucratie rond het Britse bijstandssysteem werkt.

 

‘I, Daniel Blake’ werd de terechte winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 2016. Dit drama is een absolute aanrader en is vanaf heden verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

 

Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083116572

Regisseur: Ken Loach

Acteurs: Dylan McKiernan, Briana Shann, Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy

Duur: 96 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands en Frans

Beeldformaat: 16:9 - 1:85.1

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra's:Audiocommentaar van Ken Loach & Paul Laverty

Leeftijdsindicatie: Alle leeftijden

 

‘ I, Daniel Blake ’ is uitgebracht door Twin Pics  en is verkrijgbaar op Blu-ray® en DVD