Gezien: Hannah Arendt in de Siniclub te Sint-Niklaas


Siniclub-bezoeker van de week: Evelyn Van de Walle uit Kalken

Voor Evelyn Van de Wiele is het de eerste keer dat ze een Siniclub-film uit het aanbod komt bekijken. 

 

"Mijn man en ik gaan graag naar de bioscoop. Ik ben hier alleen omdat mijn man in een andere zaal naar de film zit te kijken. Ik hou niet zo van 'klop en smijtwerk', ik ben meer geïnteresseerd in boeken en films over de Tweede Wereldoorlog.

Daarom mijn interesse in de film 'Hannah Arendt'," aldus de sympathieke Evelyn.

 

Evelyn woont in Kalken. "Hoewel Gent dichter is voor ons, komen we graag naar de Siniscoop. Ik vind het hier gezelliger dan in Gent."

En of dat ze gelijk heeft!


De film

 

De Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt aanvaardt de opdracht om voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker het proces tegen Adolf Eichmann te volgen. Eichmann is de man die verantwoordelijk is voor de organisatie van de massale deportatie van Joden naar de vernietigingskampen.


Hannah, die naar Amerika is gevlucht voor het nazisme,  reist naar Israël om daar het proces tegen de oorlogsmisdadiger te volgen.


Ze ziet, niet in het minst tot haar eigen verbazing, dat Adolf Eichmann allesbehalve een monster is. Hannah schrijft controversiële artikels over het proces.  

 

Haar artikels zijn echter geen verslagen van het proces, maar een filosofische verhandeling over het kwaad. Zo ontwikkelt ze haar theorie van de banaliteit van het kwade en krijgt hierdoor bakken kritiek en moet zich voortdurend verdedigen.


De film ‘Hannah Arendt’ geeft een perfect overzicht over het leven en werk van deze Duits-Joodse filosofe. Barbara Sukowa speelt de rol van Hannah Arendt op een indrukwekkende manier.


Hoe Sukowa zich op het einde van de film voor de studenten verdedigt, is van een ongezien niveau. Met deze film krijgt de vrouw die filosofie vertaalde van abstract intellectualisme naar concrete politiek, opnieuw een gezicht!

Regie: Margarethe von Trotta

Met Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer, Julia Jentsch, Ulrich Noethen, Michael Degen, Nicholas Woodeson, Harvey Friedman, Victoria Trauttmansdorff

Duur: 113 minuten


Vertoning nog op zondag 9 juni om 11u en dinsdag 11 juni om 20u

Meer info en tickets op www.siniscoop.be

 

Meer info vindt u ook via  www.ccsint-niklaas.be

Wenst u de tweemaandelijkse e-filmnieuwsbrief te ontvangen?

Graag uw e-mailadres opgeven via info@ccsint-niklaas.be

 

Ook verstuurt CC Sint-Niklaas tweemaandelijks een (papieren) filmflyer Siniclub. Ook daarvoor kunt u uw adres opgeven via

info@ccsint-niklaas.be

 

 


Volgende Ciniclub-film: Side Effects

 

Dokter Jon Banks is een ambitieuze jonge psychiater. Als zijn nieuwe, zwaar depressieve patiënte Emily niet op de gangbare medicijnen reageert, besluit hij om als laatste redmiddel een nieuwe medicijn voor te schrijven. 
Emily wordt langzaam beter. Maar dan wordt haar echtgenoot op brutale wijze doodgestoken en de politie vindt Emily met het mes in haar handen. Ze heeft echter geen flauw idee wat er gebeurd is. 


met o.a.: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, …
thriller (1u46min) – Verenigde Staten (2013)

 

Vertoning op donderdag 13 juni 2013 om 14u30, zondag 16 juni om 11u en dinsdag 18 juni om 20u

Meer info en tickets op www.siniclub.be