'Gelieve de familie - Koffietafels in Vlaanderen' voorgesteld in Antwerpen


Het is bijna 1 november, Allerheiligen. Op deze dag herdenken we onze dierbaren die overleden zijn.
Wanneer er iemand begraven wordt is er aansluitend een koffietafel voorzien voor familie en vrienden van de overledene. Iedereen kent een koffietafel, maar tot op heden is er weinig over gepubliceerd. Het Davidsfonds en FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed brachten daar verandering in.

Op maandag 29 oktober stelden zij het boek 'Gelieve de familie te volgen' voor in ontmoetingscentrum Atlas in Antwerpen. De titel van het boek 'Gelieve de familie te volgen' is een standaarduitdrukking die in Vlaanderen gebruikt wordt om je uit te nodigen voor de koffietafel.

De koffietafel is een traditie die onlosmakelijk verbonden is met begrafenissen en het proces van afscheid nemen. Vandaag de dag zijn er veel verschillende invullingen van het verschijnsel. Zowel de klassieke koffietafel als de vele varianten worden in dit boek sprekend in beeld gebracht door Titus Simoens, winnaar van de Nikon Young Promising Photographer Award 2012.
Het is een origineel fotoboek met uiteenlopende tekstbijdragen.

Het voorwoord is geschreven door Manu Keirse, Emeritus hoogleraar verliesverwerking aan de faculiteit Geneeskunde KULeuven.

In het eerste deel van het boek getuigen mensen over koffietafels. Zo worden de regionale verscheidenheid en recentere ontwikkelingen van de koffietafel in de parochiezaal of het crematorium tot en met de herdenkingsfuif voor jong overledenen geschetst.
Waar komen deze manieren van afsluiten van de begrafenis vandaan en zijn ze wel zo nieuw of origineel?

Ook beschrijvingen van koffietafels en begrafenismaaltijden uit de Nederlandse literatuur en Vlaamse beeldfictie komen aan bod. Daarnaast bevat het boek een groot aantal persoonlijke getuigenissen. Vlamingen uit diverse etnisch-culturele gemeenschappen vertellen hoe zij de traditie rond dodenmaaltijden in de Vlaamse context invullen. Ook wie organisatorisch betrokken is bij de koffietafel komt aan het woord. Wie zorgt ervoor dat de bakker extra broodjes bakt, wie belegt ze, wie zet de zaal klaar en ruimt na afloop weer op?

Tot slot werd een aantal Vlamingen gevraagd hoe zij hun eigen koffietafel zouden laten verlopen. Wil een kok zijn naasten met een driegangenmenu getroost weten? Waar brengt een cafébaas zijn familie na de begrafenis samen?
'Gelieve de familie te volgen' biedt een opmerkelijke kijk op een alledaags en toch bijzonder onderwerp.

Welke rol spelen eten en drinken tijdens rouwmomenten? Eten Antwerpenaren enkel koffiekoeken en broodjes en Limburgers vlaai? En welke hap schaft de warme pot in West-Vlaanderen? Hoeveel ruimte voor persoonlijke inkleuring bestaat er? Hoe stelt een kokkin zich haar ideale rouwmaaltijd voor? Wil Marc Sleen wafels? Steken de nabestaanden van een cafébaas een vat op? Hoe bereiden patiënten in palliatieve zorg zich voor op het afscheid? En wil een zeeman dat er vis wordt gegeten bij zijn rouwmaaltijd? Daar en nog veel meer krijg je een antwoord op in het boek.

‘Gelieve de familie te volgen’ is geschreven door Rob Belemans, Katrijn D'Hamers en Marc Jacobs met foto's van Titus Simoens. Dit project is gerealiseerd met steun van het DELA Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of kan besteld worden via de website van FARO : www.faronet.be/publicaties
ISBN: 978 90 5826 921 8 - Hardcover - 260 blz. - Prijs: € 29,95 - Uitgeverij: Davidsfonds
Klik hier voor meer info

 

Bekijk alle foto's op www.facebook.com/boekenkast