Nigel Williams schopt met ‘FUCK TINA!’ tegen de schenen van de politici


 Trees Heirbaut, Nigel Williams en Jef Maes
Trees Heirbaut, Nigel Williams en Jef Maes

Zondag 29 mei stelde stand-upcomedian Nigel Williams zijn boek met bijhorende dvd ‘FUCK TINA!’ voor in Sint-Niklaas.

 

Nigel kreeg voor deze gelegenheid het gezelschap van Trees Heirbaut en Jef Maes, die beiden meewerkten aan het boek en de dvd. Moderator van dienst was Isabel Bombeke.

 

Voor alle duidelijkheid, TINA is geen meisje, maar staat voor de favoriete uitspraak van Margaret Thatcher: ‘There Is No Alternative’.

Trees Heirbaut: “Ik zag Nigel op tv die vertelde aan de journalist ‘Ik heb Thatcher al eens meegemaakt, alstublieft geen tweede keer!' Nigel Williams waarschuwde de kijkers dat er sinds het bewind van Thatcher veel miserie en armoede in Engeland is gekomen en dat het niet lang zou duren of hetzelfde zou met ons land gebeuren.

 

Dat intrigeerde mij, ik wou weten waarom Nigel Williams bang is dat haar beleid naar ons land zou overwaaien. Wij namen contact op met Nigel en al snel werd er beslist om er een boek en dvd rond te maken.

Nigel Williams ging samen met Trees Heirbaut en Jef Maes terug naar zijn geboortestad Bristol in Engeland. Trees schreef het verslag, terwijl haar man Jef de regie en montage van de bijhorende documentaire voor zijn rekening nam..

“In Bristol zijn de arbeiderswijken in broeihaarden van geweld en miserie veranderd, hier loop je best ‘s avonds niet alleen rond”, vertelde Nigel Williams, “30% van de bevolking is er werkloos. Mensen krijgen in Engeland een nulurencontract, dat is een contract dat geen garantie geeft op werk, de werkgever kan iemand oproepen wanneer het hem uitkomt.

 

Het gebeurt zelfs dat iemand, terwijl hij op de bus zit naar zijn werk, een berichtje krijgt dat het niet meer hoeft. De mensen met een nulurencontract worden niet gerekend als werkloos, terwijl er helemaal geen zekerheid is over werkgelegenheid. Dat mag hier niet gebeuren!”

Jef Maes: “Iedereen kent wel Manchester United, de ploeg die in 2005 overgenomen werd door Amerikaanse multimiljonairs. Wel, in de film zie je beelden van FC United of Manchester, een nieuwe voetbalclub die is opgericht uit ManU en in bezit is van de gewone man. Bij deze club telthet plezier en het sociaal gebeuren boven geld. Ze hebben daarom ook de slogan ‘making friends no millionaires’. Een bewijs dat het ook anders kan.”

De bedoeling van dit boek en dvd is de mensen wakker schudden, ze doen nadenken en de discussie starten rond deze situatie. Nigel’s boodschap is eenvoudig. “Wat er gebeurd is in Groot-Brittannië, zal ook hier gebeuren als we niet in actie schieten.”

 

Naast Nigel Williams’ verhaal zijn er ook nog de gesprekken met onder meer Tom Lanoye, Slongs Dievanongs en Rachida Aziz te lezen in dit boek.

 

Als afsluiter: “Hoezo, There Is No Alternative? Een rake schop tegen de glibberige schenen van Het Systeem, ja!”

 

‘FUCK TINA!’ - Nigel Williams - opgetekend door Trees Heirbaut,, gefilmd door Jef Maes - ISBN 978-94-6267-072-3 (met DVD van de gelijknamige documentaire, 40') - Prijs: € 19,95 - 150 blz. - Uitgeverij: EPO