Franse modernisten 1850-1960 - Daphné Castano


Franse modernisten toont en beschrijft de mooiste schilderijen en tekeningen uit de verzameling van het Musée d’Art moderne in Troyes. Dit museum bezit een van de fraaiste particuliere kunstverzamelingen in Frankrijk, afkomstig van het echtpaar Pierre en Denise Lévy. Als succesvol textielbaron bezat Lévy onder meer de wereldlicentie voor de fabricage en distributie van Lacoste.

 

De Lévy's verzamelden gedurende 25 jaar verrassende Franse kunstwerken uit de periode 1850-1960. Ze kozen vooral portretten, intieme huiselijke taferelen en voorstellingen die het moderne leven verbeelden. Het overzicht begint met Gustave Courbet, Georges Seurat en Paul Gauguin, drie belangrijke grondleggers van hetmodernisme. De nadruk ligt op de Parijse avant-garde van kort na 1900 met fauvistische werken van Georges Braque, André Derain,Kees van Dongen, Maurice Marinot, Albert Marquet, Henri Matisseen Maurice de Vlaminck.

 

Uniek in de verzameling zijn de kunstwerken uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. Hierin zijn kunstenaars vertegenwoordigd alsRobert Delaunay, Raoul Dufy en Pablo Picasso. Daarnaast is er aandacht voor de 'Ecole de Paris', de benaming voor een groep buitenlandse kunstenaars in Parijs, onder wie Amedeo Modigliani enChaïm Soutine. De parade wordt afgesloten met naoorlogse kunstenaars als Roger Bissière, Bernard Buffet, Nicolas de Staël en enkele verrassende werken van de Nederlander Corneille.

 

* samenwerking tussen Singer Laren en het Musée d'Art moderne de Troyes

* beide collecties komen voort uit de passie van ondernemersechtparen

* de Lévy's in Troyes en hun vriendschap met Franse kunstenaars

de Singers in Laren met nauwe banden met de "Larense School"

* Tentoonstelling in Singer Laren t/m 28 augustus 2016

 

ISBN: 9789068687019 · Paperback - 112p. met 100 illustraties in kleur - Prijs: € 19.95 - Uitgeverij: Thoth