François Breugelmans schrijft met 'Stille Getuigen' boek over het Schoonselhof in Antwerpen


‘Stille Getuigen’ is na de toeristische gids ‘Weg-wijs in Antwerpen’ het tweede boek van de Antwerpse auteur François Breugelmans. ‘Stille Getuigen’ is een boek over de bekende begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen.

 

“Het idee om een boek over het Schoonselhof te maken is ontstaan wanneer we naar de begraafplaats Père Lachaise in Parijs bezochten”, vertelt François Breugelmans, “Toen we met een gids aan het graf van Oscar Wilde stonden, vroeg de gids of iemand hem kende. De mensen hadden er nog nooit van gehoord. Hetzelfde gebeurde bij het graf van Yves Montand. Nog krasser was het bij het graf van Edith Piaf. Wie is dat? vroeg iemand.

Dit was de aanleiding om een boek te maken over het Schoonselhof.”

 

Bekende Antwerpenaren, Vlamingen en wereldburgers

“Net zoals op het Père Lachaise in Parijs liggen op het Schoonselhof heel wat bekende mensen uit de artistieke en de politieke wereld begraven. Niet iedereen die er ligt is geboren in Antwerpen.

 

In het boek staan meer dan 120 bekende Antwerpenaren, Vlamingen en wereldburgers. Van Herman De Coninck, Ferre Grignard, Jef Nys, Leopold De Wael tot Jan Van Rijswijck. Vele namen zullen u waarschijnlijk bekend in de oren klinken, sommigen iets minder, maar daarom is hun betekenis niet minder groot. Veel straten en plaatsen in Antwerpen zijn naar hen genoemd. Onze jeugd kent deze mensen niet en dit mag niet verloren gaan.”

Frans Van Kuyck

“Van de ongeveer 1500 bekenden die er begraven liggen, heb ik mijn persoonlijke selectie gemaakt..De meest bijzondere man voor mij is kunstschilder Frans Van Kuyck. Op zijn initiatief werd het Schoonselhof verworven en hij heeft ook de Antwerpse moederkensdag op 15 augustus ingevoerd. “

 

Joods en Islamitisch kerkhof

Er zijn ook diverse rustplaatsen van bekende beeldhouwers, een beroep dat nu niet meer bestaat. Eén van de meest bekende beeldhouwer is Arthur Joseph Pierre. Ook heeft het Schoonselhof een Joods en een Islamitisch kerkhof. Het Schoonselhof niet alleen een begraafplaats, maar ook een mooi park met lange, rechte dreven waar men kan genieten van de prachtige monumenten en de sfeervolle omgeving. Het is een plaats waar je tot rust kan komen, even weg uit de drukte.”

 

Begraafplaatsen Antwerpen

“In mijn boek heb ik het niet alleen over het Schoonselhof, er zijn in Deurne, Wilrijk, Merksem en Berchem nog andere begraafplaatsen.

In Berchem liggen vele mensen begraven die ik persoonlijk gekend heb, waaronder voetballer Ludo Coeck.

 

Op het oud kerkhof van Merksem ligt Herman Wijns begraven. Herman is 10 jaar geworden en overleden door een val. Het graf van Herman is een bedevaartsoord, het Lourdes van Antwerpen. Aan zijn graf liggen meer dan 4000 bedankingsplaatjes voor verkregen genezing.”

Grafsymboliek

“Achteraan het boek heb ik ook de grafsymboliek vermeld, iets dat mocht niet ontbreken vond ik. Het heeft een kleine twee jaar geduurd voor het boek klaar was. Ook heb ik zelf de foto’s genomen. Uren, weken, maanden heb ik er rond gelopen om foto’s te nemen. Het is niet altijd zo evident om een goede foto te nemen. Ik heb veel tijd aan het boek besteed, maar ik ben blij dat het er is en fier op het resultaat”, aldus François Breugelmans.

 

Het boek ‘Stille Getuigen’ is een uitgave van uitgeverij Artus. Het is een prachtig boek met een  hard kaft, mooie foto’s en veel informatie.Wil je op ontdekkingstocht gaan langsheen het funerair erfgoed in Antwerpen, dan moet je zeker dit boek in huis te halen!

 

ISBN: 9789079048380 - Hardcover - 235 blz. - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: Artus