Nick Trachet vertelt over zijn boek 'Exotisch en dichtbij' op de Boekenbeurs


Op zaterdag 9 november vond een gesprek plaats tussen Dirk De Prins en bioloog Nick Trachet in de Blauwe Zaal van de Boekenbeurs te Antwerpen. De aanleiding van het gesprek was het boek van Nick met als titel 'Exotisch en dichtbij'.

 


Dirk en Nick maakten samen een culinaire ontdekkingsreis doorheen de continenten, maar ook in eigen land. Want vandaag de dag vind je overal ‘nieuw’ voedsel : gedroogd vlees, exotisch fruit, vreemde groente en bedwelmende specerijen. Nick gaf de aanwezigen veel informatie, waar er dient opgelet te worden. Want niet alles is eetbaar!

 

‘Exotisch maar dichtbij’ is een alfabetische bundeling van een dertigtal culinaire columns over voedsel dat 'oude Europeanen' niet herkennen. Niet-inheems fruit, vreemde groenten, gedroogd vlees of gegiste vis: durf eens zulk vreemd voedsel uit de rekken te halen en neem het mee naar huis. Wat is het, wat doet men ermee, waar komt het vandaan? Dan volgt het experiment. Vaak wordt het een ware ontdekking. Het is voedsel van andere culturen, maar wij kunnen er even makkelijk mee koken en plezier aan beleven.

 

‘Exotisch en dichtbij’  is een culinaire ontdekkingsreis in eigen stad of land. Het verhaal achter dat voedsel leest soms als een avontuur, een ontdekkingsreis, soms als een les economie, en ook vaak als een prediking van deze of gene godsdienst of de druk van de moderne marketing. Niets in onze voedingskeuze is toevallig. Of juist wel, maar dan stamt die toevalligheid uit een periode heel lang geleden.

Nick Trachet (1959) studeerde Mariene Zoölogie aan de Vrije Universiteit Brussel en werkte daarna jaren voor de visserijontwikkeling in de tropen, onder andere in Suriname en Fiji. Na zijn terugkeer in Brussel begon hij te schrijven, eerst voor het blad van de visindustrie, ‘Visaktua’, later voor ‘Brussel Deze Week’. Als wetenschapper spit hij naar de oorsprong van al wat eetbaar is, als fijnproever suggereert hij bereidingen en als schrijver weet hij altijd te boeien. Kritisch, maar licht verteerbaar en gekruid met humor – het lezen van deze stukjes is een plezier op zich.

 

ISBN:  9789057183423 - Paperback - 128 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: ASP

Klik hier voor meer info