Dvd tip: I Spit on your Grave 3 - Steven R. Monroe


In 2010 zag de remake van de populaire cultklassieker I Spit on Your Grave uit 1978 het levenslicht. Daarin zagen we hoe schrijfster Jennifer Hills (Sarah Butler uit The Philly Kid) een afgelegen hutje in Louisiana huurt om zich een tijdje te kunnen toeleggen op haar werk.

 

Aan het plaatselijke brandstofstation beledigt ze min of meer per ongeluk alfaman Johnny (Jeff Branson), de officieuze leider van een groepje agressievelingen. Wanneer de vier vechtersbazen haar nieuwe verblijfplaats bezoeken en haar bedreigen, belt ze de sheriff, die zich prompt naar de cabine haast om… te participeren in een groepsverkrachting. Jennifer weet nog het bos in te strompelen, valt in het water en verdwijnt, tot ze een tijdje later terugkeert om wraak te nemen op de mannen.

I Spit on Your Grave 3: Vengeance Is Minegrijpt niet terug op het vervolg, maar volgt rechtstreeks op de verhaallijn van de eerste film. Sarah Butler keert voor het eerst terug als Jennifer Hill, maar de knappe auteur blijkt nog steeds geplaagd te worden door nachtmerries over wat er gebeurd is. Zelfs overdag blijft ze gewelddadige fantasieën koesteren.

 

Ze heeft enorm veel moeite om mannen te vertrouwen en begint op aanraden van haar therapeute met een reeks groepssessies. Tijdens de groepstherapie ontmoet Jennifer de excentrieke Marla (Emmywinnares Jennifer Landon, uit As the World Turns, The Young and the Restless and Banshee), die eveneens wraakgevoelens koestert.

 

De twee vrouwen worden al snel vriendinnen en nadat Jennifer te horen krijgt hoe een meisje in haar groep wordt mishandeld door haar vader, toont Marla haar hoe ze de man al een tijdje volgt.

Ze neemt Jennifer mee naar de garage waar de man zijn auto heeft geparkeerd, laat haar een bivakmuts aantrekken, bedreigt de geweldenaar met een koevoet en slaat hem bewusteloos.

 

Tijdens de therapiesessie blijkt dat de aanpak heeft gewerkt: het meisje wordt niet meer geslagen door haar papa. Jennifer voelt zich bevrijd, maar veel tijd om te genieten is haar niet gegund. De volgende dag krijgt ze namelijk van haar therapeute te horen dat Marla dood is teruggevonden, waarop de groep bezoek krijgt van politierechercheur McDylan (Gabriel Hogan), die de nodige toelichting komt geven. Jennifer maakt gebruik van de gelegenheid om de man uit te vragen en komt te weten dat Marla’s ex-vriend de hoofdverdachte is. Ze besluit om het recht in eigen handen te nemen.

Geen twijfel aan: De oorspronkelijke I Spit on Your Grave was een mijlpaal in het wraakfilmgenre met (meestal verkrachte) vrouwen in de hoofdrol.

 

Niet verwonderlijk, dus, dat de film net als die andere klassieker, The Last House on the Left, een tijdje geleden een remake kreeg. Voor I Spit on Your Grave 3kroop Daniel Gilboy, de co-producer van die film, zelf in de rol van scenarist en dat blijkt een goed idee te zijn geweest: Gilboy concentreert zich meer op het verhaal dan zijn voorgangers, geeft de personages meer diepte en biedt zijn acteurs de vrijheid om allerlei emoties te verkennen.

 

Tegelijkertijd zijn alle elementen die de vorige delen uit de franchise zo intens maakten ook terug aanwezig: Jennifer is niet van plan om de moordenaar van haar vriendin zomaar te laten gaan en dat vertaalt zich naar allerlei wreedheden die ook de liefhebbers van het torture porngenre zeker zullen kunnen appreciëren.


Technische fiche

 

Speelduur: 95 minuten

Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Beeldformaat: 16:9 (dvd en Blu-ray), 1080p (Blu-ray)

Audio: Dolby Digital 5.1 (dvd), DTS 5.1 (Blu-ray)

Distributie: Just Entertainment

Regie: Steven R. Monroe

Scenario: Neil Elman, Thomas Fenton

Productie: Lisa M. Hansen, Paul Hertzberg

Muziek: Corey Allen Jackson

Cinematografie: Damian Bromley”

Montage: Kristina Hamilton-Grobler

 

Artistieke fiche

Sarah Butler: Jennifer Hills

Jennifer Landon: Marlo

Doug McKeon: Oscar

Gabriel Hogan: rechercheur McDylan

Russell Charles Pitts: Matthew

Walter Perez: Chief

Karen Strassman: Lynne

Christopher Hoffman: Ron Merrick