DVD: The Machine - Caradog W. James


De nabije toekomst. Het westen is verwikkeld in een koude oorlog met China. Computeringenieur Vincent McCarthy (Toby Stephens) leidt een onderzoeksteam dat experimenten uitvoert op gewonde oorlogsveteranen, maar blijft al een tijdlang verstoken van een doorbraak: de soldaten die hij met zijn implantaten redt, stoppen na een tijdje met te praten en worden vaak agressief – iets wat zijn opdrachtgever, het Britse Ministry of Defense (‘MOD’), echter niet weerhoudt om het project te blijven sponsoren met militaire subsidies.

 

De oplossing ligt volgens McCarthy in het creëren van een kunstmatige intelligentie die voor zichzelf kan denken, maar geen enkel prototype weet de befaamde Turingtest te doorbreken en zich op die manier in staat te tonen om echt abstract te kunnen denken. Vincent organiseert een auditie voor wetenschappers en stuit daar op een computerprogramma dat bijna weet te slagen in de test. Programmeur van dienst is de bevallige Ava (Caity Lotz, vechtkunstenares en ooit danseres voor Lady Gaga, inmiddels te zien in verschillende series en films, waaronder Arrow).

 

Vincent is onmiddellijk geïntrigeerd en neemt Ava in dienst, maar die laatste heeft moeite met de geheime projecten die binnen de militaire basis worden verborgen gehouden. Vincent blijkt haar bezorgdheid grotendeels te delen, maar weigert tussenbeide te komen, grotendeels omdat hij hoopt dat de resultaten van zijn onderzoek zullen kunnen gebruikt worden om zijn zieke dochtertje te genezen. Nadat Ava om het leven komt, besluit hij om de kaart van haar hersenen te integreren met haar programma en een verbeterd lichaam…

The Machine werd volledig gedraaid in Wales, waar regisseur/scenarist Caradog W. James voordeel wist te halen uit zijn naar Hollywoodmaatstaven beperkte budget (de film werd gefinancierd met fondsen van de staatsloterij!) door te kiezen voor erg sfeervolle beelden en dreigende schaduwen.

 

Dat hoofdrolspeelster Caity Lotz een topdanseres is en zelf erg onderlegd is in verschillende vechtkunsten, zorgde er bovendien voor dat ze al haar stunts en indrukwekkende actiescènes zelf kon uitvoeren. Het komt de geloofwaardigheid van de film enorm ten goede. Er werd trouwens ook aan kleine details gedacht, zo gebruikt het personage dat wordt geportretteerd door de vriendin van de regisseur, Pooneh Hajimohammadi, een vervormde versie van Farsi (de Perzische taal die onder andere in Tadzjikistan, Iran en Afghanistan wordt gesproken) wanneer ze met de oorlogsveteranen praat – een idee dat het duo bedacht nadat bleek dat een valse ‘machinetaal’ te onecht klonk.

 

The Machine werd in april tijdens het Brussels International Fantastic Film Festival op een overweldigend applaus getrakteerd en wist de BAFTA Cymru Award binnen te halen voor zowel beste film als beste kostuumontwerp en beste oorspronkelijke muziek.

 

Op de British Independent Film Awards won hij de prestigieuze Raindance Award (en werd Caity Lotz genomineerd als beste nieuwkomer), op het Raindance Film Festival de juryprijs voor beste film uit het Verenigd Koninkrijk en op het toonaangevende Toronto After Dark Film Festival de ‘speciale prijs’ voor beste actrice en beste sf-film. Tel daarbij de nominatie voor de grote prijs van Sitges en je weet dat je hier met een uitzonderlijke prent te maken hebt!

Technische fiche

Regie: Caradog W. James

Scenario: Caradog W. James

Productie: John Giwa-Amu

Cinematografie: Nicolai Brüel

Muziek: Tom Raybould

Montage: Matts Platts-Mills

 

Artistieke fiche

Caity Lotz: Ava

Toby Stephens: Vincent

Pooneh Hajimohammadi: Suri

Sam Hazeldine: James

Denis Lawson: Thomson

 

 

Gegevens DVD:

 

EAN: 4013549053372

Taal: Duits en Engels met Nederlandse en Duitse ondertitels

Speelduur: 87 minuten

Schermformaat: 16x9 anamorph (2,40:1)

Geluid: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: Vanaf 16 jaar

 

 

‘The Machine’ wordt door Splendid Film uitgebracht op Blu-ray en DVD.