DVD recensie: Winter Sleep - Nuri Bilge Ceylan


Winter Sleep (originele titel: Kış uykusu) is een Turkse film van regisseur Nuri Bilge Ceylan. De film won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

 

Het verhaal speelt zich af in Centraal-Anatolië, waar Aydin samen met zijn vrouw Nihal en zus Necla een hotelletje uitbaat. Aydin is een gepensioneerd acteur en schrijver. Hij is een intelligente en realistische man die tevens ook zeer arrogant kan zijn.


Zijn veel jongere vrouw, de mooie Nihal is eerder naïef. Het botert de laatste niet meer zo goed tussen de echtpaar. Dan is er nog Necla, die haar scheiding nog niet verwerkt heeft. Ze heeft het ook moeilijk de vaak arrogante houding van Aydin.

Want Aydin is niet geliefd in het dorp. Hij probeert steeds duidelijk te maken wie de baas is in het kleine dorp, tot ergernis van de bewoners. Wanneer het winter wordt, komen er bij de huisgenoten van Aydin gevoelens van wrok naar boven en komt het tussen de drie tot conflicten…

‘Winter Sleep’ is een prachtige film van meer dan drie uur, die boeit van begin tot einde.


Een sterk verhaal, ontroerende dialogen en gedraaid in een prachtige locatie: het besneeuwde ruige berglandschap in Turkije.


De film won zeer terecht de Gouden Palm (Beste Film) op het Filmfestival van Cannes in 2014 en ontving de Audience Award op Sydney Film Festival 2014.

Technische gegevens DVD:

 

Regisseur: Nuri Bilge Ceylan

Acteurs: Ayberk Pekcan, Nejat Isler, Demet Akbag, Melisa Sözen, Haluk Bilginer, Serhat Mustafa Kiliç

 

EAN: 5414939861512

Taal: Turks met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 188 minuten

Schermformaat:16:9 - 2.35:1

Geluid: Dolby Digital 2.0

Leeftijdsindicatie: vanaf 12 jaar


‘Winter Sleep’  is uitgebracht op dvd door Cineart.