DVD recensie: Timbuktu - Abderrahmane Sissako


‘Timbuktu’ is een actuele film over de mensen in het Afrikaanse land Mali moeten leven onder het bewind van fundamentalistische jihadstrijders.


Regisseur Abderrahmane Sissako maakte de film naar aanleiding van de bezetting van de jihadistische organisatie Ansar Dine in Mali in 2012. Het is een film gebaseerd op waargebeurde, gruwelijke gebeurtenissen.


Mensen lijden onder het terreurregime van de Jihadisten, zo mogen ze niet lachen of in de zon zitten, muziek, sigaretten en zelfs voetballen is er verboden. Wie niet gehoorzaamt, krijgt stokslagen…

‘Timbuktu’ werd genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film en voor een Gouden Palm en won diverse prijzen waaronder 7 Césars.


In ‘Timbuktu’ woont Kidane (Ibrahim Ahmed) samen met zijn vrouw Satima (Toulou Kiki) en hun dochter Toya (Layla Walet Mohamed) in de woestijn buiten de stad. De familie woont er gelukkig samen met hun dieren, ver van Timbuktu waar er onrust door de religieuze fundamentalisten heerst.

Maar wanneer op een dag hun favoriete koe gedood wordt door een visser, is Kidane razend en in zijn woede vermoordt hij de dader.


Niet veel later komen de jihadistische autoriteiten hem oppakken en wordt hij berecht. Kidane komt in aanraking met de absurde en geïmproviseerde wetten van de bezetters…

In 'Timbuktu' brengt de regisseur zijn verhaal op een bijna ingetogen, vaak poëtische en altijd humane manier. Met de gebeurtenissen van IS en Boko Haram in het achterhoofd is deze film actueler dan ooit.


Een absolute aanrader, en voor wie de film niet in de bioscoop gezien heeft: ‘Timbuktu’ is vanaf heden verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.


Technische gegevens DVD:


EAN: 5051083090148

Regisseur: Abderrahmane Sissako

Acteurs: Abel Jafri, Hichem Yacoubi, Toulou Kiki, Layla Walet Mohamed


Genre: Drama

Taal: Arabisch, Engels en Frans

Ondertitels: Nederlands en Frans

Duur: 93 minuten

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Leeftijdindicatie: vanaf 16 jaar

Extra’s: videoclip van "Timbuktu Fasso"


'Timbuktu’is uitgebracht door Twin Pics en is verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.