DVD Recensie: The Railway Man - Jonathan Teplitzky


De film ‘The Railway Man’ vertelt het verhaal van de Britse soldaat Eric Lomax die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn landgenoten gevangen wordt genomen door de Japanners in Singapore.

 

Lomax en zijn vrienden worden door de Japanners verplicht om te bouwen aan de beruchte Death Railway, een spoorlijn tussen Thailand en Birma. Ze worden er door de Japanners wreed behandeld en uitgehongerd.


Eric Lomax bouwt samen met enkele andere gevangen een radio, om zo meer te weten te komen hoe de geallieerden vorderen. Maar wanneer de Japanners hun radio vinden wordt Lomax zo zwaar gemarteld dat hij er bijna het leven bij laat. Eric loopt hierbij een zwaar trauma op dat hem zijn hele leven blijft achtervolgen.

Jaren later leidt Eric Lomax een rustig leventje. Hij is geobsedeerd door treinen en reist elke dag per trein door het land. Op een dag raakt Eric aan de praat met Patti, die tegenover hem zit op de trein. De twee worden verliefd en trouwen met elkaar.

 

Maar Eric heeft nog steeds last van traumatische aanvallen en kan met niemand praten over de verschrikkelijke tijd die hij beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook niet met Patti.

Eric vindt via een krantenknipsel van zijn vriend Finlay de verblijfplaats van Takashi Nagase, de Japanse vertaler die hem in 1942 martelde en vernederde. Eric Lomax gaat op zoek naar de man die hem deze levenslang zware trauma’s heeft bezorgd…

 

‘The Railway Man’ is een ontroerend en aangrijpend oorlogsdrama. De meeste films over de Tweede Wereldoorlog gaan over de Nazi’s, maar ook de Japanners hebben die tijd vreselijke dingen gedaan. Deze film, gebaseerd op waargebeurde feiten, laat zien tot wat zij toe in staat waren.

 

In ‘The Railway Man’ zien we het aangrijpende verhaal van de jonge Lomax ( Jeremy Irvine) via flashbacks terug. De oudere Lomax wordt vertolkt door Colin Firth en Nicole Kidman speelt de rol van Patti, zijn vrouw. Het verhaal van de film is goed opgebouwd met een prachtig einde.

 

 

Deze film zet de kijker aan tot nadenken over de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Een gebeurtenis uit de geschiedenis die nooit mag vergeten worden.

‘The Railway Man' is uitgebracht door eOne op DVD en Blu-ray.

 

Technische gegevens DVD:

 

Regisseur: Jonathan Teplitzky

Acteurs: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård, Jeremy Irvine, Jeffrey Daunton, Michael Mackenzie

 

EAN: 8713045240752

Taal: Engels met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 112 minuten

Schermformaat: 16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 5.1 DTS

Extra’s: Interview with cast and crew

Leeftijdsindicatie: vanaf 16 jaar