DVD recensie: The Farewell Party - Tal Granit & Sharon Maymon 


In ‘The Farewell Party’ maken we kennis met een groepje vrienden uit een bejaardentehuis in Jeruzalem.

 

Zo is er het echtpaar Levana en Yehezkel, die al een tijdje wonen in het bejaardentehuis. Zij houdt van koken, hij knutselt graag en probeert van alles uit te vinden. Yehezkel belt geregeld naar een oude vrouw in het rusthuis en doet zich voor als God. Hiervoor gebruikt hij een zelf ontworpen toestelletje dat voor galm op de lijn zorgt. Een telefoongesprek met de nodige humor en komische oneliners.

 

Wanneer Max, een van de vrienden, terminaal ziek wordt wil hij het liefst euthanasie plegen, maar het ziekenhuis wil hem in leven houden. Max vraagt aan Yehezkel een toestelletje in elkaar te knutselen dat de verlossende injectie kan geven. Samen met de arts maakt Yehezkel het toestelletje. Alleen Max heeft de controle over de knop die de dosis pijnloos en vredig inspuit.

En zo gebeurt het dan ook, in het bijzijn van zijn geliefden. Het lijkt voor de buitenwereld alsof Max een “natuurlijke dood” stierf.

 

Toch zijn er in het bejaardentehuis enkelen die erachter zijn gekomen dat Yehezkel een speciaal toestelletje heeft gebouwd.

 

Yehezkel krijgt het ene na het andere verzoek van de andere bewoners om het apparaat te gebruiken en hij raakt in gewetensnood. Vooral zijn vrouw Levana is niet te vinden voor euthanasie te plegen door middel van het toestelletje. Maar dan blijkt dat Levana zelf dement aan het worden is…

‘The Farewell Party’ is een zwarte komedie over de ethische kwestie euthanasie. Hoewel het over een gevoelige kwestie gaat, is het een spitse, met melancholieke humor doordrongen film. De film gaat over de dood, maar nog meer over vriendschap en waardig afscheid nemen.

 

‘The Farewell party’ was in Israël een echte kaskraker en won vier Israeli Film Academy Awards, de belangrijkste filmprijzen in Israël en werd bekroond met de publieksprijs in de Venice Days selectie tijdens het 71ste filmfestival van Venetië.


Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083095099

Regisseur: Tal Granit &  Sharon Maymon

Acteurs: Yosef Carmon, Ilan Dar, Ze'ev Revach, Aliza Rosen, Levana Finkelstein, Raffi Tavor

 

Duur: 93 minuten

Taal: Hebreeuws

Ondertiteling: Nederlands

Beeldformaat: 1.85:1

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra:Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘The Farewell Party’ is uitgebracht door Cinéart en is verkrijgbaar op dvd.