DVD Recensie: The Butler - Lee Daniels


De film ‘The Butler’ van regisseur Lee Daniels brengt het verhaal van Cecil Gaines (Forest Whitaker), de man die dertig jaar butler was in het Witte Huis en maar liefst zeven Amerikaanse presidenten diende.

 

Cecil groeide in 1926 op als slaaf op in de katoenvelden van Macon, Georgia. Wanneer op een dag zijn moeder verkracht werd door de eigenaar en zijn vader door dezelfde man werd doodgeschoten, wordt de kleine Cecil door de conciërge opgeleid als huishoudbediende.

 

Later belandt de immer vriendelijke ‘house nigger’  in het chique Washington DC Hotel. Hij is intussen getrouwd met Gloria (Oprah Winfrey) en het echtpaar heeft twee kinderen: Louis (David Oyelowo) en Charlie (Elijah Kelley).

Cecil wordt in het hotel opgemerkt en krijgt de kans om voor de Amerikaanse president te werken. Zo belandt hij als butler in het Witte Huis. Gaines werd butler in de jaren ‘50 met Dwight Eisenhouwer als president tot en met Ronald Reagan.

 

Cecil is trots op zijn job en doet zijn werk met hart en ziel. Hij is er van overtuigd dat de situatie van de zwarte bevolking zal verbeteren.

 

Maar thuis heeft Cecil meer problemen. Zijn vrouw Gloria is verslaafd aan de drank en zijn oudste zoon Louis is een fervente activist en raakt diverse malen in de gevangenis.

 

Uiteindelijk komt het tot een breuk tussen vader en zoon. Cecil weet niet voor wie hij moet kiezen., Kiest hij voor zijn zoon, of gaat hij voor de zekerheid die zijn baan hem geeft?

Dit waargebeurd verhaal is geïnspireerd op het leven van Eugene Allen (1919-2010) en toont ons enkele zwarte bladzijden uit de Amerikaanse geschiedenis. De rassendiscriminatie, de moord op Kennedy, de Vietnamoorlog,..

 

‘The Butler’ is een ontroerende Amerikaanse film met een fantastische Forest Whitaker in de hoofdrol. Een film over de ongelijkheid in Amerika. Hoewel Gaines het zelf heeft meegemaakt in zijn leven, blijft hij hopen dat er ooit een dag komt dat blanken en zwarten gelijk zullen zijn. Op latere leeftijd is hij dan ook enorm fier om voor Barack Obama te kunnen stemmen.

 

‘The Butler’ is niet de eerste film over de geschiedenis van Amerika, maar het feit dat het door het perspectief van de Afro-Amerikanen gebracht wordt, is zeker de moeite waard. Het verhaal is gebaseerd op echt gebeurde feiten, wat de film alleen maar indrukwekkender maakt.

 

Technische gegevens DVD:

 

Regie: Lee Daniels

Cast: Alex Pettyfer, Nicole Kidman, Zac Efron, John Cusack, Alan Rickman, Robin Williams, James Marsden, Melissa Leo, Forest Whitaker, Cuba Gooding Jr., Jane Fonda, Vanessa Redgrave

 

Genre: Drama

EAN: 8713045240462

Taal: Engels met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 127 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: Vanaf 16 jaar

 

‘The Butler’ wordt door eOne uitgebracht op DVD en Blu-ray.