DVD recensie: Selma - Ava DuVernay


‘Selma’ is een film van regisseur Ava DuVernay over de burgerrechtenstrijd van Martin Luther King Jr.


Het verhaal gaat over de bekende protestmars van het stadje Selma,  in de zuidelijke staat Alabama, naar de hoofdstad Montgomery in 1965. Een massa Amerikanen stapten mee in de mars om stemrecht te verwerven voor de Afro-Amerikaanse kiezers.


Volgens president Lyndon Johnson (Tom Wilkinson) en zijn gouverneur George Wallace (Tim Roth) is er geen vuiltje aan de lucht, want de zwarte bevolking mag stemmen. Maar in de praktijk worden de zwarten aan een moeilijke, onmogelijke toelatingstest onderworpen zodat ze geen kans maken om hun stem uit te brengen.

Op de Edmund Petrus Bridge in Selma werd er met bruut geweld een einde gemaakt aan de protestmars door de blanke ordediensten.


Maar Martin Luther King Jr (David Oyelowo) laat het er niet bij, hij organiseert een van de grootste protestmarsen uit de geschiedenis en zet zo de president onder druk ...

‘Selma’ is een waargebeurd verhaal waar je als kijker stil van wordt. Het is de eerste grote film over het leven van Martin Luther King Jr. 


'Selma’ gaat niet over de historische ‘I have a dream’-speech uit 1963 maar begint op de dag dat King de Nobelprijs voor de vrede ontvangt.


‘Selma’ is een fantastische film die genomineerd werd met vier Golden Globes en twee Oscar nominaties. De film laat zien hoe het er in 1965 aan toe ging en als je kijkt naar de dag van vandaag, vele zaken zijn nog niet veel veranderd...

Technische gegevens DVD:


EAN: 8713045245252

Regisseur: Ava DuVernay

Cast.: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tom Wilkinson Tim Roth, Trai Byers, Stephan James, e.a


Genre: Drama, romantiek

Taal: Engels en Frans

Ondertiteling: Nederlands

Duur: 128 minuten

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Leeftijdindicatie: Vanaf 16 jaar


‘Selma’ is door eOne uitgebracht op dvd en blu-ray