DVD recensie: Schneider vs Bax - Alex van Warmerdam


Twee jaar na ‘Borgman’ is er met ‘Schneider vs Bax’ opnieuw een zwarte komedie/thriller van en met Alex van Warmerdam uitgebracht.


Deze Nederlandse film, met o.a. de Vlaamse acteurs Tom Dewispelaere en Gene Bervoets in de hoofdrollen, is nu verkrijgbaar op dvd.


Het verhaal

Het is Schneider’s (Tom Dewispelaere) verjaardag, er komen gasten en Schneider heeft aan zijn vrouw Lucy (Loes Haverkort) beloofd dat hij mee zal helpen met het klaarmaken van de hapjes.

Maar dat is buiten zijn opdrachtgever Mertens (Gene Bervoets) gerekend. Die belt hem op voor een spoedklus die nog dezelfde dag moet gebeuren. Schneider ziet dat niet zitten, maar na enige aarzeling aanvaardt hij de opdracht. Hij moet Ramon Bax (Alex van Warmerdam), een schrijver die alleen woont aan de rand van een afgelegen meer, vermoorden.

 

Een gemakkelijke klus verzekert Mertens, tegen de middag kan Schneider al terug thuis zijn en is er niets aan hand geweest. Maar zo gemakkelijk blijkt die klus nu ook weer niet te zijn.

Want Bax is niet alleen, eerst heeft hij bezoek van zijn jonge minnares Nadine (Eva van de Wijdeven), eens hij die heeft buitengewerkt, staat zijn dochter Francisca (Maria Kraakman) voor de deur.

 

Schneider stuit op weg naar zijn klus op diverse hindernissen. Het wordt voor de huurmoordenaar een verjaardag om nooit te vergeten. Hij valt van de ene penibele situatie in de andere. Het wordt een opdracht zoals hij er nooit een te voren had…

‘Schneider vs Bax’ is na ‘Borgman’ opnieuw een spannende thriller met een vleugje humor in verweven. Regisseur Alex van Warmerdam weet ons met deze film opnieuw te bekoren. De film bevat een uitstekend verhaal, gebracht door een sterke cast. Vooral de sfeer die de film uitstraalt is uniek.


De film werd vertoond op het Toronto International Film Festival en is intussen verkocht aan 22 landen.


Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083095037

Regisseur: Alex van Warmerdam

Acteurs: Alex van Warmerdam, Gene Bervoets, Annet Malherbe, Maria Kraakman, Pierre Bokma, Tom Dewispelaere


Duur: 92 minuten

Taal: Nederlands

Ondertiteling: Frans

Beeldformaat: 16:9 - 2.35:1

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra: Achter de schermen

Leeftijdsindicatie: Vanaf 16 jaar

 

‘Schneider vs Bax’ is uitgebracht door Twin Pics en is verkrijgbaar op dvd.