DVD Recensie: Sabotage - David Ayer


John ‘Breacher’ Wharton (Arnold Schwarzenegger) is de leider van een ‘Drug Enforcement Administration special ops’-team – de elite antidrugseenheid van de politie. Hoewel hij door zijn collega’s wordt aanzien als een soort held, heeft Breacher een trauma opgelopen dat hij nooit echt heeft verwerkt.

 

Hoofdverantwoordelijke daarvoor is een Mexicaans drugskartel en dus is het niet echt verwonderlijk dat we hem voor het eerst echt leren kennen terwijl hij samen met zijn getatoeëerd team een zwaar beveiligde vestiging van de Midden-Amerikaanse drugsbazen binnenvalt. Eenmaal de buit is bemachtigd, romen de agenten echter 10 miljoen dollar af om zichzelf te ‘vergoeden’ voor de moeite.

De DEA-ploeg weet de ‘premie’ goed te verstoppen, maar wanneer Breacher en zijn manschappen terugkeren om hun centjes op te halen, blijken die verdwenen te zijn.

 

Enkele maanden na de razzia wordt alles nog erger: een voor een worden de teamleden – vaak op gruwelijke wijze – vermoord. Zo wordt de auto van een van hen zelfs op treinsporen geplaatst, waarna de wagen inclusief ex-politieagent volledig wordt vernield door een voorbij denderende trein.

 

Tijdens zijn zoektocht naar de verantwoordelijke(n) krijgt Breacher het bovendien aan de stok met Caroline (Olivia Williams, uit onder andere X-Men: The Last Stand enMaps to the Stars), de rechercheur die belast is met de zaak…

Geen twijfel aan: de laatste tijd heeft Arnold Schwarzenegger meegespeeld in verschillende films waarin hij meer mocht spelen dan enkel een ouder wordende actieheld.

 

Net als Jean-Claude Van Damme in het ook al door Splendid Film verdeelde Enemies Closer weet ook ‘Arnie’ nu zijn acteertalent beter dan ooit te tonen in zijn nieuwste film, Sabotage. In zijn deze vierde prent sinds hij ermee stopte als gouverneur van Californië mag de ‘Governator’ in de huid kruipen van een corrupte flik met post-traumatische-stressstoornis.

 

Overigens is Arnie niet de enige bekende acteur in het antidrugsteam: met bijnamen als Monster, Grinder, Neck, Sugar, Pyro, Tripod en Smoke mogen respectievelijk ook Sam Worthington (Avatar), Joe Manganiello (Spider-Man 3), Josh Holloway (Mission: Impossible – Ghost Protocol), Terrence Howard (Prisoners), Max Martini (Captain Phillips), Kevin Vance (End of Watch) en Mark Schleger bewijzen dat ze behoorlijk ongure personages kunnen neerzetten.

Tekst: Dirk Vandereyken

 

'Sabotage' is uitgebracht door Splendid Film op DVD en Blu-ray.

 

Technische gegevens DVD:

 

Regisseur: Jonathan Teplitzky

Acteurs: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård, Jeremy Irvine, Jeffrey Daunton, Michael Mackenzie

 

EAN: 4013549055727

Taal: Engels en Duits met Nederlandse en Duitse ondertitels

Speelduur: 105 minuten

Schermformaat: 16:9 anamorph (1,85:1)

Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra’s: Alternatief einde, verwijderde scènes, Alternatieve scènes, Achter de scènes, Interviews

Leeftijdsindicatie: vanaf 16 jaar