DVD Recensie: Rain - Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes


De documentaire ‘Rain’ van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes gunt de kijker een blik achter de schermen van het bekende Ballet de l’Opéra national de Paris die in mei 2011 ‘Rain’ van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker brachten in de Opera van Parijs.

 

De voorbereidingen starten in oktober 2010 met de audities. We zien hoe de kandidaten worden geslecteerd en de gelukkigen mogen vanaf februari 2011 starten met de repetities.

 

Aan de hand van videobeelden leren de dansers stap voor stap de cheografie. Elke beweging wordt gerepeteerd onder het toeziend oog van de diverse leraars en choreografe De Keersmaeker.

De documentaire laat zien hoe Anne Teresa De Keersmaeker en de Rosas-dansers de danstaal van de choreografe overbrengen aan de klassiek geschoolde balletdansers. ‘Rain’ is zeker geen gemakkelijk stuk voor de dansers. Het kost hen uren training en discipline om tot het gewenste resultaat te komen.


Op het einde van de documentaire is alles tot in de puntjes voorbereid en kan de voorstelling starten.

 

Dankzij deze film krijgt de kijker een ander beeld op de wereld van ballet. Een documentaire die de fans zeker zal bekoren.

De film ‘Rain’ ging in 2012 in première op het Internationaal Film Festival van Gent en werd daarna in verschillende Belgische bioscopen geprogrammeerd.

 

De film werd geselecteerd voor diverse filmfestivals en won de Prix du Film sur L'Art uit op het L'iselp Festival du Film sur l'Art in Brussel.

 

Technische gegevens DVD:

 

Regisseurs: Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes

 

EAN: 5419999106566

Taal: Engels, Frans en Nederlands met Nederlandse, Engelse en Franse ondertitels

Speelduur: 83 minuten

Schermformaat: 16:9

Geluid: Dolby Digital

Leeftijdsindicatie: Alle leeftijden

 

‘Rain' wordt door Savage Film uitgebracht op DVD.