DVD recensie: Northmen: A Viking Saga - Claudio Fäh


Nadat een groepje verbannen Vikings schipbreuk leidt, stranden ze in een voor hen onbekend gebied. Al snel worden ze aangevallen door een aantal lokale soldaten die een koets escorteren.


Eenmaal er met de tegenstand wordt afgerekend, vinden de Noormannen een jonge vrouw (Charlie Murphy) in het voertuig terug en wordt het duidelijk dat ze in schotland zijn beland– een eindje van hun oorspronkelijke bestemming, het eiland Lindisfarne, waar de jeugdige leider Asbjörn een rijk klooster wilde beroven om de vrijheid van hem en zijn manschappen af te kopen. De dame heeft dure kledij aan en dus besluiten de schipbreukelingen om losgeld voor haar te vragen.

Het duurt niet lang voor het om Inghean blijkt te gaan, de dochter van koning Dunchaid (Danny Keogh uit onder andere Black Sails, Dominion en Invictus). Die wil zijn kroost natuurlijk zo snel mogelijk terug en stuurt zijn troepen uit om de Vikings te stoppen.


Inghean bezit echter over voorspellende en schaart zich aan de kant van denoorderlingen. Ook krijgen de plunderaars steun uit onverwachte hoek: de christelijke krijgersmonnik Conall (Ryan Kwanten), een zwaardmeester die het niet zo begrepen heeft op Dunchaid en diens manier van regeren.

Asbjörn zal niet alleen zijn uiterste best moeten doen om de groep zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, maar ook om iedereen in het gareel te houden. Dat ’s mans eigen afkomst niet bepaald erg indrukwekkend is, maakt die laatste taak bovendien een stuk moeilijker…

De film

Northmen: A Viking Saga werd ingeblikt door de naar Los Angeles verhuisde Zwitserse regisseur Claudio Fäh, die met films als Coronado, Sniper: Reloaded enHollow Man II al heeft bewezen dat hij zijn weg binnen de Engelstalige cinema al goed kent.


Bovendien heeft deze licentiaat Duitse literatuur en linguïstische wetenschappen hopen ervaring kunnen opdoen bij het regisseren van 16 afleveringen uit Ghost Whisperer: The Other Side.

Northmen is een echte internationale collaboratie: zowel het Zuid-Afrikaanse Two Oceans Productions als het Duitse Jumping Horse Film zetten hun collectieve schouders onder de productie, terwijl deZwitserse distributeur Ascot Elite zijn productiesector speciaal voor deze film nieuw leven inblies.


Het resultaat is een film die neigt naar de grandeur van Hollywood. Dat er minder budget voorradig was voor speciale effecten, wordt daarbij ruimschoots gecompenseerd door de prachtige beelden van Zuid-Afrikaanse landschappen, die hier Schotland voorstellen.

Er werd gekozen voor heel wat bekende namen, aangevuld met Zwitserse topacteurs. James Norton (Rush, Happy Valley, War and Peace), Ryan Kwanten (Home and Away, Knights of Badassdom, True Blood, Kidnapping Mr. Heineken), Tom Hopper (Merlin, Knights of Badassdom, Blakc Sails), Charlie Murphy (Happy Valley, The Village, Love/Hate), Ed Skrein (Game of Thrones, The Tunnel, The Transporter Refueled), Leo Gregory (Tristan & Isolde, Perfect Creature, Strike Back) en Danny Keogh (Operation Delta Force 2 en 3, Invictus, Black Sails) hebben stuk voor stuk al hun sporen verdiend in grote producties, terwijl Ken Duken, Anatole Taubman, Nic Rasenti en anderen absolute sterren zijn in eigen land. Met de acteerprestaties zit het dus meer dan snor!


Dirk Vandereyken


Technische fiche

Regie: Claudio Fäh

Scenario: Bastian Zach & Matthias Bauer, met toevoegingen van Claudio Fäh en Adrian Jencik

Productie: Marco Del Bianco, Karin G. Dietrich, Ralph S. Dietrich, Daniel Hoeltschi, Frank Kaminski, Bertha Spieker, Ulrich Stiehm, Giselher Venzke, Rolf Wappenschmitt

Muziek: Marcus Trumpp

Cinematografie: Lorenzo Senatore

Montage: Adam Recht

Artistieke fiche

James Norton: Bjorn

Ryan Kwanten: Conall

Tom Hopper: Asbjorn

Charlie Murphy: Inghean

Ed Skrein: Hjorr

Leo Gregory: Jorund

Ken Duken: Thorald

Anatole Taubman: Bovarr

Nic Rasenti: Gostun

Danny Keogh: koning Dunchaid