DVD recensie: Mustang - Deniz Gamze Ergüven


De zomervakantie  begint. In een afgelegen dorpje in Turkije komen de vijf zussen Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay terug van hun laatste schooldag.

 

Ze zijn uitgelaten en onderweg spelen ze op het strand met enkele jongens. In het water klimmen ze op de schouders van de jongens en proberen ze elkaar het water in te duwen. Heel onschuldig voor hen, maar niet voor de bewoners van het dorpje. Een buurvrouw heeft het voorval gezien en heeft hun oom en oma ingelicht.

 

Het leven van de vijf zussen verandert plots drastisch. Hun huis is plots een gevangenis voor hen en ze moeten huishoudelijke taken verrichten. De vijf zussen, gedreven door een hevig verlangen naar vrijheid, laten het hier niet bij. Hoewel ze opgesloten zitten in huis, halen ze toch kattenkwaad uit, tot ergernis van hun oom. En hoe opstandiger de vijf zussen zijn, hoe strenger de meisjes worden aanpakt.

Het komt zo ver dat de meisjes worden voorbereid om uitgehuwelijkt te worden. Ze willen wel trouwen, maar dan wel met de man van hun dromen die ze zelf gekozen hebben, iets wat totaal ondenkbaar is voor de familie...

 

‘Mustang’ is een pracht van een film. Het laat ons zien hoe streng het er aan toe gaat in kleine dorpen in Turkije. De film is een spannend en aangrijpend verhaal over de Turkse cultuur. ‘Mustang’ is een film die tot nadenken aanzet. Knap werk van regisseur Deniz Gamze Ergüven en de volledige cast!

Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083095006

Regisseur: Jacques Audiard

Acteurs: Faouzi Bensaïdi, Jesuthasan Antonythasan, Vincent Rottiers, Kalieaswari Srinivasan, Marc Zinga, Claudine Vinasithamby, Joséphine de Meaux

 

Duur: 109 minuten

Taal: Turks

Ondertiteling: Nederlands en Frans

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra: interview met Deniz Gamze Ergüven (14 min.), korte film « Bir Damla Su » (18 min.)

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘Mustang’ is uitgebracht door TwinPics en is verkrijgbaar op dvd.