DVD recensie: Mr. Turner - Mike Leigh 


‘Mr.Turner’ is een film van regisseur Mike Leigh over de laatste 25 jaar van de Britse schilder J. M. W. Turner. Turner is wereldbekend als schilder van landschapschilderijen en zeegezichten.  


Het verhaal begint in 1826 en de regisseur neemt ons mee in het leven van deze beroemde schilder, zowel zijn werk als zijn privéleven komen aan bod in deze bijna twee en een half uur durende biopic.


Turner is als artiest alom gewaardeerd, maar in het dagelijkse leven is hij geen gemakkelijke man en kan hij erg kwetsend zijn. Zo heeft hij twee dochters die hij nauwelijks ziet. Hij ziet hen alleen wanneer ze om hun maandelijkse toelage komen vragen en die meestal nooit krijgen. Ook zijn dienstmeid die alles voor hem doet, moet op niet veel begrip rekenen.

Het zijn Hannay Danby (Dorothy Atkinson), de nicht van de schilder, en Sophia Booth (Marion Bailey ), de minnares die hem gedurende zijn laatste jaren bijstond, die de belangrijkste vrouwen zijn in zijn leven.


De manier waarop Turner te werk gaat als schilder is indrukwekkend. Hij staat met grote halen te schilderen en vermengt zelfs zijn eigen spuug met verf om het gewenste effect te bekomen. De Britse schilder heeft in zijn carrière een fortuin laten liggen omdat hij geen schilderijen wou verkopen aan privéverzamelaars, die veel geld voor zijn werken wilden betalen.

‘Mr. Turner’ is een prachtige film met een fantastische Timothy Spall in de rol van Joseph Mallord William Turner. De manier waarop Spall zijn rol speelt is van grote klasse, hij won er de prijs voor beste acteur op het Filmfestival van Cannes mee.


Mike Leigh brengt het echte verhaal van de beroemde Britse schilder in beeld in deze schitterende, niets verhullende biopic. ‘Mr. Turner’ werd genomineerd voor vier Oscars en een Palme D’Or en is een absolute aanrader!

Technische gegevens DVD:

 

Regisseur: Mike Leigh

Acteurs: Paul Jesson, Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Lesley Manville, Marion Bailey, Ruth Sheen


EAN: 8713045244088

Taal: Engels en Frans met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 144 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: vanaf 9 jaar


‘Mr. Turner’ is uitgebracht op dvd en blu-ray door eOne.