DVD recensie: Les oubliées (Forgotten Girls) - Hervé Hadmar


Vijftien jaar geleden zijn er zes jonge vrouwen verdwenen, hun lichamen werden nooit terug gevonden. Politiekapitein Christian Janvier (Jacques Gamblin) is ervan overtuigd dat de vrouwen vermoord zijn door dezelfde moordenaar. Al vijftien jaar probeert Janvier de moordenaar te vinden, echter zonder resultaat.


Wanneer er plots een jonge vrouw verdwijnt, denkt de politierechercheur dat het dezelfde dader zou kunnen zijn en bijt zich opnieuw vast in de zaak. Hij krijgt de jonge inspecteur Olivier Ducourt (Aïssa Bussetta) toegewezen.


Christian Janvier moet echter niet veel weten van zijn nieuwe collega. Hij stuurt zijn jonge collega op onderzoek uit. Olivier moet voor hem uitzoeken wat de drie nummers op een papiertje betekenen die hij gevonden heeft in de kamer van het vermiste meisje.

Wanneer de speurders een pakje keurig opgevouwde vrouwenkleren met daartussen een porseleinen beeld van de Heilige Maagd Maria terugvinden, wordt de link gelegd naar de verdwijningszaken, vijftien jaar geleden.

 

Maar Olivier Ducourt ontdekt al snel dat de kledingstukken deze keer zijn gewassen in een stomerij. Het spoor leidt naar de taxichauffeur Roland Guerrand (Arsène Jiroyan). Is hij de moordenaar waar Janvier al jaren op zoek is?

 

Les oubliées (Forgotten Girls) is een uitstekende Franse miniserie die door Just Entertainment voor het eerst in de volledige Benelux wordt uitgebracht.

Hoofdrolspeler en theaterscenarist Jacques Gamblin is een absolute ster die eerder al een paar van de meest prestigieuze filmprijzen in de wacht wist te slepen, waaronder de prijs voor beste acteur op het Cabourg Romantic Film Festival en – vooral – een Zilveren Beer op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Daarbovenop werd hij al genomineerd voor drie Césars.

Ook de rest van de cast – met onder andere Nathalie Besançon en William Nadylam uit Kirikou en de heks en de topfilm Murphy’s Law – is ijzersterk.


Scenaristen Hervé Hadmar en Marc Herpoux kennen duidelijk hun politieklassiekers. Ze lieten zich inspireren door de verhalen van grootheden als Chabrol, Simenon en Jacques Audiard, maar het lichtjes surrealistische universum dat ze hebben gecreëerd doet mede dankzij de sfeervolle beelden van director of photography Éric Demarsan en de sublieme soundtrack van Éric Demarsan ook denken aan David Lynch, terwijl er in de afleveringen zelfs opzettelijke knipoogjes zitten verborgen naar onder andere Alan Ball en zijn Six Feet Under.

Bovendien werd er besloten om geen platgetreden paden te bewandelen: Les oubliées vindt plaats in het noorden van Frankrijk in plaats van in het archetypische Parijs en centreert zich in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse series haast exclusief op Janvier, die langzaam de greep op zijn mentale gezondheid lijkt te verliezen, jaren voor er ooit sprake was van Hannibal.


Daardoor is Les oubliées een licht bevreemdende, uiterst sfeervolle en spannende miniserie geworden die zes afleveringen lang moeiteloos de aandacht weet vast te houden.


Artistieke Fiche

 

Jacques Gamblin: Politiekapitein Christian Janvier

Aïssa Bussetta: Onderluitenant Olivier Ducourt

William Nadylam: Rechter Galbert

Nathalie Besançon: Suzane Janvier

Priscilla Attal-Sfez: Caroline Janvier

Arsène Jiroyan: Roland Guerrand

 

Technische fiche

 

Duur: 6 afleveringen van 52 minuten

Release: 24 februari 2015

Distributie: Just Entertainment

 

Regie: Hervé Hadmar

Scenario: Hervé Hadmar & Marc Herpoux

Productie: Jean-Pierre Fayer & Fabienne Servan-Schreiber

Muziek: Éric Demarsan

Cinematografie: Jean-Max Bernard

Montage: Didier Vandewattyne