DVD recensie: The Passenger (Le Passager) - Jérôme Cornuau


Anaïs Chatelet (Raphaëlle Agogué uit onder andere La rafle, Comme un chef en Gibraltar) is een koele flik die in het geheim worstelt met een zwaar jeugdtrauma.


Wanneer haar team een lijk terugvindt waar een afgehakte stierenkop is aan vastgemaakt – alsof het een minotaurus betreft – krijgt ze de moeilijkste zaak uit haar carrière toegewezen.


Het spoor lijkt aanvankelijk te leiden naar een man die vlakbij de moordsite bewusteloos wordt teruggevonden, mét het mogelijke moordwapen in de buurt. Eenmaal bijgekomen, beweert hij echter zijn geheugen kwijt te zijn.

Mathias Freire (topacteur Jean-Hugues Anglade, die ook al mocht schitteren in grote internationale producties als Maximum Risk, Léon, Nikita, Killing Zoe, John Adams en The Sopranos), de uitgebluste psychiater die de verdachte moet behandelen, ontdekt al snel dat zijn patiënt gaandeweg een nieuwe identiteit voor zich maakt.


Hij herkent de stoornis onmiddellijk als een vrij zeldzame aandoening die vooral in de Verenigde Staten is geobserveerd. Freire werpt zich op de zaak, vastberaden om het geheugen van ‘de passagier’ te herstellen, maar begint zich af te vragen of hij niet te kampen heeft met een gelijkaardig probleem.


De therapeut gaat zich steeds meer identificeren met zijn subject, deels in een poging om zijn eigen vraag te kunnen beantwoorden: heeft hij zelf iets te maken met de moord?

The Passenger (Le passager) is een zesdelige minireeks die vorig jaar voor het eerst werd uitgezonden op het toonaangevende tv-kanaal France 2.


Niemand minder dan Jérôme Cornuau, die net furore had gemaakt met de verbluffende tv-reeks Maison close (over een bordeel in 1871), mocht op de regiestoel kruipen. Cornuau had met producties als Les brigades du Tigre al bewezen dat hij kijkvoer met Hollywoodallures kan maken en toont zijn kunnen ook in deze zes afleveringen van elk 52 minuten.

Wat zo mogelijk nog meer in het oog sprint, is dat Le passager een adaptatie is van de gelijknamige roman van auteur, journalist en producer Jean-Christophe Gangré, een van de belangrijkste thrillerschrijvers van Frankrijk. Zijn boeken worden steevast in allerlei talen uitgegeven en ook in de Benelux weten kenners zijn werk enorm te appreciëren.


’s Mans laatste vier boeken – waaronder Le passager – zijn nog te recent, maar zijn eerste zes oeuvres – De bloedrode gletsjer, Het stenen concilie, De vlucht van de ooievaars, Het wolvenrijk, Voorbij de zwarte lijn en Duivelseed – zijn allemaal beschikbaar in onze boekhandels. Het zijn stuk voor stuk gelauwerde thrillers die een diepgaand inzicht in het genre tonen dat je normaal enkel van grote namen als Andrew Gross, Lee Child en Lisa Gardner verwacht.

Gangré schreef zelf het scenario voor Le passager en toont zich met elke aflevering meer bedreven in het ontwikkelen van een complex plot dat de kijker steeds verder meevoert in een intrigerend, mysterieus verhaal. Na de eerste episode komt de reeks helemaal op dreef, met onder andere een boeiende plotwending die het hele verhaal op zijn kop zet.


Je bent gewaarschuwd: eenmaal de twee uur voorbij, is het moeilijk om de dvd-speler nog uit te schakelen!


Artistieke Fiche

 

Raphaëlle Agogué: Anaïs Chatelet

Jean-Hugues Anglade: Mathias Freire

Benjamin Blanchy: Jérôme Rottier

Tatiana Gousseff: Longot

 

Technische fiche

 

Duur: 6 afleveringen van 52 minute

Release: 24 februari 2015

Distributie: Just Entertainment

 

Regie: Jérôme Cornuau

Scenario: Jean-Christophe Grangé

Productie: Thomas Anargyros, Edouard de Vésinne     

Muziek: Olivier Florio

Cinematografie: Stéphane Cami

Montage: Brian Schmitt, Vincent Zuffranieri