DVD Recensie: La Vie d'Adèle - Abdel Kechiche


La Vie d’Adèle is een bijna drie uur durende film van de Frans-Tunesische cineaste Abdel Kechiche. Het verhaal is gebaseerd op het stripverhaal ‘Le bleu est une couleur chaude’ van striptekenaar Julie Maroh. De film lokte heel wat controverse uit maar won wel de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

 

Het verhaal

De 15-jarige Adèle (Adèle Exarchopoulos) komt uit een gewoon gezin, ze houdt van eten, lezen en gaat naar de middelbare school. Ze werkt graag met kinderen en wil later graag lerares worden.

 

Wanneer ze een afspraakje heeft met Thomas (Jérémie Laheurte), een jongen uit haar school, komt ze toevallig een meisje met blauw haar tegen die samen met haar vriendin de straat oversteekt.


Adèle is op slag verliefd op het onbekende meisje. Ze begint zelfs aan haar eigen seksualiteit te twijfelen. Er komt al snel een einde aan de relatie met Thomas en Adèle droomt van het meisje met het blauwe haar.

Wanneer ze in een lesbo-bar komt, ziet ze de blauwharige jonge vrouw terug. Het is Emma (Léa Seydoux), een studente aan de kunstacademie. De twee raken aan de praat en worden vrienden.

De vriendschap maakt al snel plaats voor een passionele relatie. Vooral Adèle is stapelverliefd op Emma.

 

Maar wanneer de twee al enkele jaren samenwonen, komen de problemen. De verliefdheid heeft plaats gemaakt voor frustraties en irritaties…


‘La Vie d’Adèle’ is een hartverscheurend liefdesverhaal vol passie, liefde en emoties. Het is een pakkende en eerlijke film over een meisje in haar zoektocht naar liefde.

Een film die ons een blik gunt in het leven van een tienermeisje. Haar gelukkige momenten maar ook haar verdriet: op school wordt ze gepest, thuis durft ze haar geaardheid niet vertellen en de ruzies met Emma.

 

De film kreeg veel kritiek, onder meer van Julie Morah, die het stripverhaal geschreven heeft. Ze had veel commentaar op de vele seksuele scènes die de film bevat, die ze ongeloofwaardig vond.

Toch wist de film de jury op het filmfestival in Cannes te bekoren en won ‘La Vie d’Adèle’ met glans de Gouden Palm.

Technische gegevens DVD:

 

 

Regisseur: Abdel Kechiche

Cast: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Jérémie Laheurte, Catherine Salée, Aurélien Recoing, Sandor Funtek

 

EAN: 5414939624711

Taal: Frans met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 172 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: Vanaf 16 jaar

 

 

‘La Vie d’Adèle’ wordt door Cinéart uitgebracht op DVD en Blu-ray.