DVD recensie: Jimmy's Hall - Ken Loach 


De film ‘Jimmy’s Hall’ is gebaseerd op het leven van de communistische leider James ‘Jimmy’ Gralton, de Ierse vrijdenker die in de jaren 30 van de vorige eeuw het land werd uitgezet wegens zijn communistische opvattingen. Gralton verbleef tien jaar lang in New York en keert terug naar zijn geboortedorp om er voor zijn moeder te zorgen.


Jimmy treft er de Pearse-Connolly Hall in vervallen toestand aan. In het buurthuis werd er vroeger gedanst en kunst- en muzieklessen gegeven. Jimmy wil het cultuurhuis in zijn glorie herstellen en er opnieuw een plaats van maken waar iedereen welkom is.

Maar daar wil de lokale priester Sheridan (Andrew Scott) een stokje voor steken. De katholieke kerk is bang dat de jonge mensen in het buurthuis hun hart aan de communistische Jimmy Gralton zullen verliezen...


De Britse regisseur Ken Loach heeft met ‘Jimmy’s Hall’ een pracht van een film afgeleverd. De film laat de kijker zien hoe het er aan toe ging in Ierland in 1932. Op het eerste zicht lijkt alles rustig en vredig op het platteland na de burgeroorlog, maar het is de kerk die de wetten dicteert.

‘Jimmy’s Hall’ is een absolute aanrader die je tot nadenken aanzet. Deze film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Ierse activist Jimmy Gralton, is uitgebracht door Cineart en is te koop op dvd.


Enkele reacties van kijkers:

"'Jimmy's Hall' is een aangrijpende, ontroerende en leerzame film."

" Een realistische, aangrijpende en hoopgevende film.”

"Een prachtige film. Ik kreeg tranen in mijn ogen bij het zien van zoveel onrecht"

Technische gegevens DVD:


Regisseur: Ken Loach

Acteurs: Brían F. O'Byrne, Andrew Scott, Brían F. O'Byrne, Simone Kirby, Aisling Franciosi, Jim Norton


EAN: 5414939814914

Taal: Engels met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 106 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra: The Making Of (33 min.)

Leeftijdsindicatie: vanaf 12 jaar