DVD Recensie: Je Fais le Mort - Jean-Paul Salome


De 40-jarige Jean Renault (François Damiens) is een derderangs acteur die denkt dat hij een steracteur is. Ooit won hij wel de César voor de Beste Mannelijke Nieuwkomer, maar dat is al lang geleden. Door zijn betweterigheid wil niemand nog met hem werken.

 

Jean is gescheiden, is werkloos en zit al maanden in een diep dal. In het uitzendbureau verneemt hij dat hij zelfs geen uitkering kan krijgen. Uit pure wanhoop neemt hij een ‘rolletje’ aan als lijk bij de reconstructie van een reeks onopgeloste moorden. Hij kan er 350 euro én een onkostenvergoeding voor krijgen. Voor iemand in geldnood is dit een mooi aanbod, ook al moet hij ervoor naar Megève reizen.

Maar nog voor hij aankomt heeft de betweterige Jean reeds problemen met onderzoeksrechter Noémie Desfontaines (Géraldine Nakache).

 

Ook tijdens de reconstructie komt Jean Renault al snel in de problemen door zijn eigenzinnigheid en koppigheid. Toch slaagt Jean erin te helpen in het onderzoek en de echte moordenaar te ontmaskeren…

 

‘Je Fais le Mort’ is een film van de Franse regisseur Jean-Paul Salome met de 41-jarige Belgische acteur François Damiens in de hoofdrol.

De film is een tragikomedie, aangenaam om naar te kijken en verveelt op geen enkel ogenblik. Het verhaal is luchtig, grappig en zet de kijker steeds op het verkeerde spoor.

Vooral François Damien speelt zijn rol met verve, met enkele malen de slappe lach voor de kijker tot gevolg.

 

‘Je Fais le Mort’ is misschien in Vlaanderen niet zo bekend, toch is het zeker de moeite waard om de DVD te kopen.

Technische gegevens DVD:

 

Regie: Jean-Paul Salomé

Cast: Lucien Jean-Baptiste, Anne Le Ny, Jean-Marie Winling, Géraldine Nakache, François Damiens, Kévin Azaïs 

 

Genre: Comedy

EAN: 5425019007539

Taal: Frans met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 104 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra's: Audiocommentaar; Improvisaties Francois Damiens; Interview met regisseur Jean-Paul Salome

Leeftijdsindicatie: Vanaf 6 jaar

 

‘Je Fais le Mort’ wordt door Lumière uitgebracht op DVD.