DVD Recensie: Ida - Pawel Pawlikowski


Het is het jaar 1962 in Polen. Anna is een jong weesmeisje dat opgevoed is in een klooster. Ze is heel gelovig, ze heeft in feite niks anders gekend in haar leven, en staat op het punt om kloosterzuster te worden.

 

Alvorens ze haar geloften zal afleggen, krijgt ze de raad van moeder-overste om haar enigste familielid, tante Wanda, te bezoeken.

 

Anna wist helemaal niet dat ze nog familie had en gaat op zoek naar haar tante.

 

Haar tante Wanda Gewz, een communistische rechter en voormalig officier van justitie, vertelt Anna dat haar echte naam Ida Lebenstein is en dat ze van joodse afkomst is. Ze is een dochter van Haïm Lebenstein en Roza Herc. Haar ouders zijn omgekomen tijdens de Nazi-bezetting.

Wanda en Ida gaan op zoek naar wat er tijdens de oorlog gebeurd is met haar ouders. Ze starten een zoektocht naar het verleden van Ida en haar familie. Ida komt niet alleen het tragische verhaal van haar familie te weten, ze ervaart voor het eerste hoe het leven buiten de kloostermuren er echt aan toe gaat.

 

Ze staat uiteindelijk voor een moeilijke beslissing; zal ze terug naar het klooster gaan of zal ze een nieuwe weg inslaan?

‘Ida’ is een eenvoudige en ontroerende film, gedraaid in zwart-wit, wat nog meer de sfeer benadrukt. Een pareltje van een film van de 57-jarige Poolse regisseur Pawel Pawlikowski met een schitterende Agata Trzebuchowska in de rol van Ida.

 

‘Ida’ brengt een wondermooi portret van een meisje dat op zoek gaat naar de waarheid en de wereld ontdekt. ‘Ida’ wordt terecht een van de beste en ontroerende films van het jaar genoemd. De film won diverse prijzen op Internationale Filmfestivals.

Technische gegevens DVD:

 

Regisseur: Pawel Pawlikowski

Acteurs: Adam Szyszkowski, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Halina Skoczynska, Agata Trzebuchowska

 

EAN: 5414939716119

Taal: Pools en Frans met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 80 minuten

Schermformaat:1:33:1 - 4:3

Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra's: Exclusief interview met Pawel Pawlikowski (20 min.)

 

’Ida’ is uitgebracht door Cineart op DVD en Blu-ray.

www.Cineart.be