DVD Recensie: Fruitvale Station - Ryan Coogler


De film ‘Fruitvale Station’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Oscar Grant. De 22-jarige Grant werd op nieuwjaarsdag 2009 opgepakt in San Francisco op verdenking van betrokkenheid bij een vechtpartij.

 

Hoewel hij en zijn vrienden onschuldig waren, werden ze hardhandig aangepakt door de politie en werd Oscar Grant doodgeschoten door een politieagent.


Het verhaal begint op oudejaarsdag 2008. Oscar Grant woont samen met zijn vriendin Sophina en hun vierjarig dochtertje Tatiana. Oscar heeft in de gevangenis gezeten en probeert zijn leven te beteren, al is dat niet gemakkelijk voor hem.

 

Hij stopt met het verkopen van drugs, hij wil een goede vader zijn voor zijn dochter en vertelt zijn vriendin eindelijk dat hij is ontslagen.

Op oudejaarsnacht neemt Oscar samen met Sophina en hun vrienden de metro om in het centrum van de stad nieuwjaar te vieren. Oscar raakt betrokken in een ruzie met een ex-gedetineerde die hij nog kende uit zijn gevangenisverleden, en wordt samen met zijn vrienden uit de metro gezet.

 

De politie beschuldigt en beledigt Oscar en zijn vrienden, gewoonweg omdat ze zwarten zijn. Er wordt heen en weer geschreeuwd tot een politieagent Oscar neerschiet, per ongeluk volgens de agent. Oscar Grant zal het schot in zijn rug niet overleven…

De dader werd veroordeeld tot twee jaar celstraf, en kwam reeds elf maanden vrij. Het voorval werd door verschillende getuigen gefilmd met hun mobiele telefoons en op YouTube geplaatst.

 

Er volgde massaal veel protest tegen het hardhandig optreden van de politie en op nieuwjaarsdag wordt deze gebeurtenis nog elk jaarin Amerika op Fruitvale Station herdacht.  


‘Fruitvale Station’ is een zeer indrukwekkende, aangrijpende en indringende film die blijft hangen in je geheugen. Het is een emotionele film met een duidelijke boodschap. De film won diverse prijzen waaronder de publieksprijs en de juryprijs op het Sundance Film Festival en in Cannes the Prize of the Future.

 

‘Fruitvale Station’ is een film die kan tellen als speelfilmdebuut voor regisseur Ryan Coogler. De regisseur kon rekenen op een sterke cast, met een uitstekende Michael B. Jordan in de rol van Oscar Grant.  Een sterk verhaal en de schokkende beelden zorgen ervoor dat deze film meer dan de moeite waard is.

 

Technische gegevens DVD:

 

Regie: Ryan Coogler

EAN: 8716777949320

Taal: Engels met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 81 minuten

Schermformaat: 16:9 Anamorphic (1:77)

Geluid: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

 

‘Fruitvale Station’ wordt door A-Film uitgebracht op Blu-ray en DVD.