DVD Recensie: Diplomatie - Volker Schlöndorff


Op het einde van de Tweede Wereldoorlog kan Adolf Hitler het niet verkroppen dat ‘zijn’ Berlijn verwoest is en dat Parijs nog steeds een prachtige stad is. Hij wil de stad opblazen en zo van de Franse hoofdstad een ruïne maken.  

 

De Duitse generaal von Choltitz verblijft in het hotel Meurice in de Rue de Rivoli. In de nacht van 24 op 25 augustus 1944 krijgt hij het bezoek van majoor Ebernach en de Franse ingenieur Lanvin. Zij laten de plannen van de Führer aan de generaal zien.


Alle bruggen, met uitzondering van Pont-Neuf, zullen opgeblazen worden. Daardoor zal het water van de Seine enorm stijgen en zal Parijs onder water komen te staan. Daarna zullen o.a. de Notre-Dame, het Louvre, de Opéra en de Eiffeltoren de lucht in gaan. Van het hele centrum zal niets overeind blijven. De generaal krijgt het bevel om de plannen van Hitler uit te voeren.

Generaal von Choltitz krijgt onverwachts het bezoek van de Zweedse consul Raoul Nordling. Die probeert de generaal op andere gedachten te brengen en zo een drama te voorkomen. Niet alleen de hele stad, ook honderdduizenden mensenlevens staan op het spel.

 

Maar von Choltitz gehoorzaamt trouw aan de bevelen van Hitler en wil van geen onderhandelen weten. Er rest Nordling niet veel tijd om de Duitse generaal te overtuigen om deze gruwelijke plannen van de Fürher niet uit te voeren…

‘Diplomatie’ van regisseur Volker Schlöndorff is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van schrijver en theatermaker Cyril Gély. De film laat tot in detail toe zien wat er zich die nacht heeft afgespeeld.

 

André Dussollier en Niels Arestrup schitteren als Raoul Nordling en von Choltitz in een fantastische film die je aanzet tot nadenken. Het is bijna onmogelijk om voor te stellen mochten de plannen van Adolf Hitler zijn uitgevoerd en alle monumenten van Parijs in een klap vernield zouden zijn.

 

 

‘Diplomatie’ is een fascinerende en meeslepende film die wij u kunnen aanbevelen.

 


Technische gegevens DVD:

 

Regisseur: Volker Schlöndorff

Acteurs:Burghart Klaußner, Robert Stadlober, Niels Arestrup, Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, André Dussollier

 

EAN: 5425019008116

Taal: Duits en Frans met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 80 minuten

Schermformaat: 16:9

Geluid: Dolby Digital 5.1

Extra: Making of (25 minuten)

Leeftijdsindicatie: Vanaf 9 jaar

 

‘Diplomatie’  is uitgebracht door Lumière en is verkrijgbaar op DVD.