DVD recensie: Broadchurch - seizoen 2


In het eerste seizoen van Broadchurch zagen we hoe rechercheur-inspecteur Alec Hardy (David ‘Doctor Who’ Tennant) in het havenstadje Broadchurch aankwam om daar het plaatselijke politiekorps te vervoegen. Hardy was toen nog aan het recupereren van een inzinking ten gevolge van een bekende zaak die hij verkeerd had aangepakt. In Broadchurch werd hij gepaard met de veel optimistischere rechercheur-sergeant Ellie Miller (Olivia Colman), een meer dan capabele agente die in de buurt is opgegroeid en eigenlijk op Hardy’s nieuwe job had geaasd. Hun eerste zaak samen was meteen eentje die zowel het kersverse duo als hun omgeving stevig bij de keel wist te grijpen: de moord op de elfjarige Danny Latimer (Oskar McNamara).


In deze tweede jaargang lijkt de moordenaar gekend te zijn, maar dat betekent niet dat de zaak volledig afgesloten is. De rechtszaak zal immers alle betrokkenen opnieuw bij elkaar brengen, wat vanzelfsprekend de nodige emoties losmaakt… maar is alles wel wat het leek? Tijdens het proces komen er nieuwe elementen aan het licht en worden er heel wat verrassende dingen onthuld. Ondertussen wordt ook het mysterie rond Sandbrook – de zaak waarvoor Hardy aanvankelijk was weggevlucht – langzaam ontrafeld, met onverwachte resultaten. Tussendoor draait de rechtszaak ook om de confrontatie tussen twee advocaten: de sluwe verdediger Sharon Bishop (Marianne Jean-Baptiste) en de pas teruggekeerde openbare aanklager Jocelyn Knight (Charlotte Rampling).

Achtergrond

Het eerste seizoen van Broadchurch was een overweldigend succes. De serie van ITV haalde maar liefst 91 procent op Metacritic.com (en dit tweede seizoen 85% op Rottentomatoes.com), met nagenoeg perfecte scores in toonaangevende publicaties als The Huffington Post, Philadelphia Daily News, The Hollywood Reporter en Entertainment Weekly. Broadchurch was zelfs zo succesvol dat er al het volgende jaar een Amerikaanse remake kwam: Gracepoint.


De oorspronkelijke makers kregen de kans om de 10 afleveringen die ze ook voor de Britse versie hadden gepland te laten maken (in het eerste seizoen van Broadchurch vind je 8 delen) en ondanks het feit dat de actie was overgezet naar Californië en het de bedoeling was om enkel met Amerikaanse acteurs te werken, deed de Engelse hoofdrolspeler David Tennant ook audities voor de rol en blies hij zijn collega’s ver uit het water. De ex-Doctor Who werd zo in staat gesteld om zijn personage te hernemen, een fantastische illustratie van hoe goed de man die enkele jaren geleden de meest iconische rol op de Britse tv mocht vertolken momenteel staat te acteren.

Het bleef echter niet bij Gracepoint: begin dit jaar werd ook het tweede seizoen van Broadchurch uitgezonden en ondertussen is ook de derde jaargang al aangekondigd. Dat de makers een risico hebben genomen, staat buiten kijf: in plaats van een volledig nieuw onderzoek te belichten, wordt er nu vooral gefocust op de rechtszaak rond het vorige. Kenners weten het wel: Broadchurch is altijd vooral een karakterstudie geweest waarbij emotionele diepgang en interessante persoonlijkheden misschien wel nog belangrijker zijn dan het mysterie zelf en dat is ook nu weer het geval.

Een van de redenen waarom de serie zo sterk is, heeft te maken met het feit dat een groot deel van de betrokkenen al eerder hebben samengewerkt aan wat wellicht het meest legendarische fictieprogramma van de BBC is: Doctor Who.

 

Scenarist Chris Chibnall heeft verschillende afleveringen van die reeks geschreven, terwijl regisseurs Euros Lyn en James Strong binnen hun werkveld ook allebei meerdere episodes voor hun rekening hebben genomen. David Tennant zelf was de tiende Doctor, Arthur Darvill speelde Rory en zowel gaststerren Olivia Colman, Eve Myles en Jonathan Bailey als David Bradley hadden een rol in de Britse sciencefantasyreeks – die laatste speelde zelfs de eerste Doctor in mijlpaalAdventure in Time and Space. Hetzelfde geldt trouwens voor Harry Potter. In die films vulde Bradley de rol van Argus Filch in, terwijl David Tennant het personage van Barty Crouch gestalte gaf. Ook Alfred Enoch was toen van de partij.

 

Broadchurch is simpelweg een van de tv-drama’s die je absoluut moet gezien hebben, met een prachtige cinematografie en ijzersterke acteurs die op elk moment de aandacht weten vast te houden.

D. Vandereyken


Artistieke Fiche

 

David Tennant: Alec Hardy

Olivia Colman: Ellie Miller

Jodie Whittaker: Beth Latimer

Andrew Buchan: Mark Latimer

Jonathan Bailey: Olly Stevens

Carolyn Pickles: Maggie Radcliffe

Arthur Darvill: Paul Coates

Charlotte Rampling: Jocelyn Knight

Marianne Jean-Baptiste: Sharon Bishop

 

Technische fiche

 

Duur: 8 afleveringen van 48 minuten

Release: 23 juni 2015 (eerste seizoen op Blu-ray), 21 juli (tweede seizoen)

Distributie: Just Entertainment

 

Regie: James Strong, Mike Barker, Jessica Hobbs, Jonathan Teplitzky

Scenario: Chris Chibnall

Productie: Richard Stokes

Muziek: Ólafur Arnalds

Cinematografie: Matt Gray, John Conroy

Montage: Helen Chapman, Ben Lester, Dominic Strevens