DVD recensie: Branbançonne - Vincent Bal


‘Brabançonne’ is een muzikale romantische filmkomedie uit 2014 onder regie van Vincent Bal met in de hoofdrollen o.a. Amaryllis Uitterlinden en Arthur Dupont.


Het verhaal gaat over twee harmonies, enerzijds de Vlaamse harmonie Sint-Cecilia uit Staaikerke en anderzijds de Waalse En Avant uit Vierlemont. Beiden zijn geselecteerd voor het Europese harmonie kampioenschap en hopen ons land te vertegenwoordigen op de grote finale. Uiteraard zorgt de tweestrijd tussen de Vlamingen en de Walen voor de nodige spanningen.

Vincent Bal, David Cantens, Amaryllis Uitterlinden, Marc Weiss en Pierre De Clerq
Vincent Bal, David Cantens, Amaryllis Uitterlinden, Marc Weiss en Pierre De Clerq

De Vlaamse harmonie Sint-Cecilia probeert hun Waalse concurrent de loef af te steken, alle middelen zijn goed. Maar ze komen zwaar in de problemen wanneer hun solist Willy (Ivan Pecnik) dood neervalt op het podium.


De finale dreigt verloren te gaan voor de harmonie uit Staaikerke. Tot Elke (Amaryllis Uitterlinden), de dochter van dirigent Jozef (Jos Verbist) met een plan op de proppen komt. Ze wil dat de uitstekende trompettist Hugues (Arthur Dupont) van En Avant bij hen komt spelen.

Hugues wil wel bij Sint-Cecilia komen spelen, want hij mag bij En Avant zijn zelfgecomponeerd werk niet brengen van zijn broer, die tevens dirigent is bij de Waalse harmonie.


Het wordt en felle strijd tussen de twee Belgische harmonies. Een strijd vol rivaliteit, bedrog en...liefde.


‘Brabançonne’ is een feelgood-film over de rivaliteit tussen twee concurrerende harmonies. Het feit dat het een Vlaamse en Waalse harmonie is maakt de film op en top Belgisch.

De film is geen musical maar er zitten heel wat liedjes verweven in het verhaal. Zo passeren onder andere  ‘Tombe La Neige’ van Adamo, ‘Ik wil je’ van De Kreuners en ‘Zo mooi, zo blond en zo alleen’ van Jimmy Frey de revue.


‘Brabançonne’ van regisseur Vicent Bal is een uitstekende, luchtige film met een goed verhaal en een uitstekende cast.


De film is uitgebracht op Blu-ray en dvd door DFW.


Regisseur:  Vincent Bal

Acteurs: Amaryllis Uitterlinden, Arthur Dupont, Koen van Impe, Fabrice Boutique, Michel van Dousselaere, Veerle Eyckermans


 

EAN: 8715664114384

Taal: Nederlands en Frans met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 95 minuten

Schermformaat:16:9 - 1.85:1

Geluid: Dolby Digital 5.1

 

Extra’s:Making of Brabançonne: verhaal - ontstaan - Hugues & Elke - muziek - dans

Leeftijdsindicatie: vanaf 6 jaar