DVD Recensie: Big Bad Wolves - Aharon Keshales & Navot Papushado


'Big Bad Wolves' opent met een schijnbaar idyllische scène waarin enkele kinderen aan het spelen zijn. Het spel eindigt enkel tragisch, want een van de meisjes blijkt verdwenen te zijn. Niet veel later wordt schoolleraar Dror (Rotem Keinan) opgepakt door een viertal politieagenten onder leiding van stoere flik Micki (Lior Ashkenazi) en naar een verlaten plek gebracht.

 

Daar laat Micki de man – ondanks het protest van een vierde agent – in elkaar slaan door zijn kompanen, in de hoop hem zo tot een bekentenis te verplichten. Het plan faalt en tot overmaat van ramp wordt alles in het geniep gefilmd door een toevallige voorbijganger.

 

Wanneer het lijkje van het meisje onthoofd en met het slipje op de knieën en vastgebonden aan een stoel wordt teruggevonden in het bos, verschijnt ook de vader, Gidi (Tzahi Grad), ten tonele. Hij wordt weggevoerd, maar niet voor hij met zijn eigen ogen kan zien wat er met zijn dochter is gebeurd.  

 

Ondertussen wordt het filmpje waarop te zien is hoe Dror is afgetuigd op YouTube gegooid, waarna Micki tijdelijk op rust wordt gesteld. Ook de onderwijzer wordt geschorst nadat een aantal ouders hun beklag komen maken en enkele leerlingen tijdens hun examen tekeningen doorgeven waarin behoorlijk grafisch wordt uitgebeeld dat hun leraar een seriemoordenaar zou zijn. Het vermoorde meisje was immers niet het enige kind dat onthoofd is teruggevonden.

Micki beslist dat er maar een manier is om zowel hemzelf als het politiekantoor te ontlasten van schuld: Dror alsnog laten bekennen. Hij begint de man te volgen, maar beseft niet dat ook Gidi op hetzelfde idee is gekomen.

 

De verongelijkte vader is zelfs nog verder gegaan en heeft een afgelegen huis gehuurd en de kelder ingericht als martelkamer. Micki slaagt erin om Dror te ontvoeren, hem naar het bos mee te nemen en een kuil voor zichzelf te graven. Net voordat het bijhorende spelletje Russische roulette verkeerd kan eindigen, wordt hij bewusteloos geslagen door Gidi. Even denkt Dror dat hij is gered, tot ook hij op zijn beurt met een schop neer wordt gemept.

 

Wanneer Micki later ontwaakt in Gidi’s voorlopige onderkomen, vraagt die laatste zijn hulp bij de ‘ondervraging’ van de leraar. Hij gaat akkoord en al snel loopt de situatie volledig uit de hand…

'Big Bad Wolves' is de tweede speelfilm van het schrijvers- en regisseursduo Aharon Keshales en Navot Papushado, die in 2012 al verantwoordelijk waren voor het veelvuldig gelauwerde Rabies, de allereerste Israëlitische horrorfilm (met komische toetsen).

 

Dankzij een volledige sterrencast en extreem lovende kritieken waren de twee filmmakers al in 2013 in staat om hun nieuwe prent in te blikken: het ijzersterke Big Bad Wolves, dat door zowel Quentin Tarantino als de vereniging voor Israëlitische recensenten werd uitgeroepen tot de beste film van het jaar.

 

TDM Entertainment brengt deze beklemmende thriller nu voor het eerst uit in de Benelux. Na een zeer succesvolle eerste maand op iTunes, is Big Bad Wolves vanaf 16 september ook beschikbaar op dvd en Blu-ray en dat mag je natuurlijk zeker niet missen!

 

Zoals de naam van de titel al doet vermoeden, is Big Bad Wolves geïnspireerd door het verhaal van Roodkapje, maar dan wel overgoten met een sausje waarin ingrediënten van Quantin Tarantino, de broertjes Coen en zelfs de Dardennes (de nationale filmtrots van België) in verwerkt zitten.

 

Die vergelijkingen zijn overigens niet bij de haren gegrepen: Keshales en Papushado zijn allebei grote fans van vernoemde filmmakers, terwijl hun volgend project, Once Upon a Time in Palestine, een vette knipoog naar de spaghettiwesterns van Sergio Leone zou moeten worden.

 

Dat ze ook werden gevraagd voor ABCs of Death 2, onderstreept alvast de internationale uitstraling die de twee Israëliërs dankzij hun eerste twee titels hebben gekregen, maar laten we eerst een aantal toprecensenten aan het woord komen!

Tekst: Dirk Vandereyken

 

‘Big Bad Wolves’ is uitgebracht door TMD en is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray.

 

Technische gegevens DVD:

 

Regisseurs: Aharon Keshales, Navot Papushado

Acteurs: Lior Ashkenazi, Tzahi Grad, Rotem Keinan, Dvir Benedek, Doval'e Glickman, Menashe Noy

 

EAN: 8718754401890

Taal: Hebreeuws met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 105 minuten

Schermformaat: 16:9 

Geluid: Dolby Digital 5.1

Leeftijdsindicatie: vanaf 16 jaar