DVD recensie: Amy - Asif Kapadia


'Amy' is een Britse biografische documentaire van regisseur Asif Kapadia over de overleden zangeres Amy Winehouse (1983-2011). Kapadia had al eerder een documentaire gemaakt over de Braziliaanse Formule 1-rijder Ayrton Senna, die op zijn 34ste verongelukte.

 

De regisseur kon uit het rijke archief van de betreurde zangeres vele, nooit eerder vertoonde beeldfragmenten selecteren en sprak met zowel haar ouders, vrienden, bandleden, entourage en haar vriend en latere echtgenoot Blake Fielder. Dit leverde een boeiende documentaire op over het leven van Amy Winehouse.

Dankzij de homevideo’s zijn er veel beelden van Amy’s jeugd bewaard gebleven. Zo zien we de 14-jarige Winehouse 'happy birthday' zingen en ook van haar eerste optredens zijn er beelden van.

 

De film toont hoe de kleine Amy opgroeit tot een zelfbewuste zangeres die nergens voor terug deinst. Ze neemt nooit een blad voor de mond en de  jazz- en soulzangeres leidde al snel een leven vol drank en drugs.

Want door het gebruik van  coke en heroïne raakte de zangeres in een diep dal van drugs en depressie.  Haar manager wilde haar naar een ontwenningskliniek sturen om af te kicken, maar dat was volgens haar vader Mitchell niet nodig.

 

Winehouse stierf op 23 juli 2011 aan alcoholvergiftiging, ze was amper 27 jaar jong. Amy treedt hier toe tot de beruchte Club van 27, de popsterren Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison en Brian Joneswerden ook niet ouder dan 27 jaar.

‘Amy’ is een mooie, ontroerende documentaire over het leven van Amy Winehouse.

 

Regisseur Asif Kapadia laat in zijn documentaire zien wie Amy echt was als mens en artieste. Want Amy Winehouse had een fenomenale stem en was ontegensprekelijk een muzikale talent, Ze schreef en zong vanuit het diepst van haar hart en won o.a. zes Grammy Awards.

 

‘Amy’ werd bekroond tot de beste Europese documentaire van 2015.


Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5051083095068

Regisseur: Asif Kapadia

Duur: 127 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands en Frans

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra: audio commentaar van Asif Kapadia, deleted scenes (31 min.), unseen acoustic sessions (13 min.)

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘Amy’ is uitgebracht door Cinéart en is verkrijgbaar op dvd en blu-ray.