DVD Recensie: 100 jaar Groote Oorlog - Deel 1


Bij eOne is er deel 1 van de documentairereeks ‘100 jaar Groote Oorlog’ verschenen. Deze reeks van televisiezender History Channel geeft een uniek overzicht van wat er zich afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918.

 

Begin van de jaren 1900 leek het er in Europa helemaal niet op dat er een Wereldoorlog zat aan te komen. Tot in Sarajevo, in Bosnië, op 28 juni 1914 aartshertog Franz Ferdinand, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, samen met zijn vrouw Sophie vermoord werd door de 19-jarige Gavrilo Princip, een Bosnisch-Servische nationalist. Dit was de directe aanleiding van de oorlog.

Er vielen maar liefst 22 miljoen slachtoffers tijdens de Groote Oorlog. Eeuwenoude wereldrijken kwamen ten val en de wereld verloor hele generaties filosofen, schrijvers, musici, dichters, dokters, artiesten,..

 

Het eerste deel van deze documentaireserie bevat drie DVD’s. Dankzij de unieke en vaak nooit vertoonde beelden en foto’s krijgt de kijker een compleet beeld over deze verschrikkelijke oorlog, nu 100 jaar geleden.

 

DVD 1 bevat de tweedelige serie WW1: Death of Glory. Het ontstaan van Wereldoorlog 1 en hoe de strijd zich uitbreidde tot een oorlog die Europa voorgoed veranderde.

In deel 2 van deze historische reeks wordt er aandacht besteed aan de vliegtuigen tijdens WO I.

 

 

In ‘The First Dogfighters’ zien we de eerste dubbeldeks vliegtuigen die streden met hun gammele toestellen.In de lucht vonden vele ‘Dogfights’ plaats tussen de Duitse en geallieerde vliegers.

 

‘The Red Baron & The Wings of Death’ gaat over de Duitse gevechtspiloot Manfred von Richthofen, bekend als de Rode Baron, de beroemdste gevechtspiloot van zijn tijd. De Rode Baron behaalde 80 overwinningen tijdens de Eerste Wereldoorlog en was daarmee de meest succesrijkste gevechtspiloot in WO I.

Deel 3, het laatste deel van deze eerste DVD box, vertelt het verhaal van de Zeppelin, die gebruikt werd om te bombarderen.

Zeppelins konden veel bommen vervoeren en werden door de Duitsers veelvuldig ingezet om Londen te bombarderen. Ze werden tevens gebruikt om verkenningen uit te voeren.

 

Ook op zee werd er strijd gestreden. De Duitse onderzeeboten vormden tijdens de Eerste Wereldoorlog een geducht wapen.

De documentaire ‘The Mystery U-Boat of WW1’ gaat over de Duitse onderzeeër UB-107. Een U-Boot waarmee de Duitsers veel zeeslagen kon winnen, tot het zelf tot zinken kwam.

 

In ‘100 Jaar Groot Oorlog’ wordt stap voor stap uitgelegd hoe de oorlog tot stand kwam en verder verliep. Het is de meest complete reeks die een volledig beeld geeft over wat er zich 100 jaar geleden afspeelde.

Op een duidelijke en heldere wijze komt de kijker meer te weten over het waarom, hoe en waar deze verschrikkelijke oorlog zich afspeelde. Met de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I mag deze DVD-reeks niet ontbreken naast de vele boeken die er uitgebracht worden over de Groote Oorlog.

 

 

Deel 2 van ‘100 Jaar Groote Oorlog’ verschijnt bij eOne op 28 mei.

 

Technische gegevens DVD:

 

EAN: 8713045241285

Taal: Engels met Nederlandse en Franse ondertitels

Speelduur: 275 minuten

Schermformaat:16:9

Geluid: Dolby Digital 2.0

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘100 Jaar Groote Oorlog’ wordt door eOne uitgebracht op DVD.