'Droom van een heroïnehoer' van Kathleen de Meutter over een wereld vol seks en drugs


Bij Linkeroever Uitgevers is het boek ‘Droom van een heroïnehoer’ verschenen. Het is het verhaal van Kathleen de Meutter, die als straathoekwerkster van 1998 tot 2002 werkte in de omgeving van het De Coninckplein in Antwerpen.

 

Wij van De Boekenkast hadden een gesprek met de sympathieke Kathleen de Meutter over dit opmerkelijk boek.

 

“Mijn opdracht als straathoekwerkster is een vertrouwensrelatie opbouwen met gebruikers van illegale drugs en deze terug toeleiden naar maatschappelijke instellingen. Een alles behalve eenvoudige opdracht. ‘s Avonds schreef ik telkens op wat ik die dag had meegemaakt in een klein schriftje. Ik deed dat om alles van mij af te schrijven, het was een soort van uitlaatklep voor mij.

 

Enkele jaren nadat ik gestopt was als straathoekwerkster herlas ik de notities en vond ik ze interessant om er een verhaal van te maken. Ik had zoveel losse verhalen over verschillende meisjes die ik bundelde tot één verhaal. Maar ik ben geen schrijfster, ik had alleen een boodschap ik die wou vertellen”.

 

Kathleen had een structuur bedacht hoe ze het boek wou maken en zocht een auteur om haar te begeleiden in het schrijven van de roman. Die vond ze bij vzw Creatief Schrijven in de persoon van Kathy de Nève. Telkens wanneer Kathleen enkele hoofdstukken geschreven had, ontmoetten de twee elkaar in een café in Antwerpen waar Kathy raad en tips gaf aan Kathleen de Meutter.

 

‘Droom van een heroïnehoer’ is een roman met fictieve personen, gebaseerd op waargebeurde feiten. Het vertelt het verhaal van Emma en Stella, twee vrouwen die zoals zovelen elke dag ronddwalen in Antwerpen en om hun druggebruik te bekostigen zich prostitueren.

 

“Het zijn twee vriendinnen, Stella is zacht en engelachtig terwijl Emma stoer is en zich ontfermt over haar vriendin. Het zal voor velen een choquerend boek zijn, maar zo is het leven nu eenmaal van deze meisjes. Het zijn geen luxehoertjes of geromantiseerde meisjes van plezier maar radeloze, weerloze en uitzichtloze jonge vrouwen. Ik heb met een beetje humor het verhaal toch nog wat vrolijker gemaakt".

 

“In de eerste plaats schreef ik dit boek om de buitenwereld wakker te schudden; te doen beseffen hoe, wie, wat en waarom. Ik hoop dat de lezers met dit boek meer achtergrond krijgen over de problematiek die er heerst rond drugs en prostitutie. Vrouwen die zich prostitueren worden niet bekeken als ‘echte vrouwen’, ze tellen niet mee in de maatschappij.

 

Verder probeer ik in het boek een antwoord te geven op vragen zoals: Wat bezield ze? Waarom doen ze klanten? Hoe voelt dat? Is het toeval dat hun klanten perverse wensen hebben? Is het toeval dat politie hen oppakt en pootje lapt? En waarom houden ze van mannen die hen pijn doen?”

 

Met ‘Droom van een heroïnehoer’ neemt Kathleen de Meutter de lezer mee in de wereld van de heroïnehoertjes. Een wereld vol met seks, drugs, pijn, wanhoop en helemaal geen verwachtingen.

Een boek dat u zeker eens moet lezen!

 

E.Van de Perre


ISBN: 9789057204814 - Paperback - 240 blz. - Prijs: € 17,90 - Uitgeverij: Linkeroever Uitgevers

Klik hier voor meer info