Documentaire 'Samuel in the Clouds' in Siniscoop

In aanwezigheid van Europees parlementslid Kathleen Van Brempt


Kathleen Van Brempt
Kathleen Van Brempt

In het kader van de Dag van Europa was maandag 2 mei Europees parlementslid Kathleen Van Brempt aanwezig in Siniscoop.

 

Zij leidde de documentaire Samuel in the Clouds in, een documentaire van regisseur Pieter Van Eecke. Van Brempt gaf toelichting over het Europees beleid inzake klimaatverandering. Ook burgemeester Lieven Dehandschutter van Sint-Niklaas was aanwezig.

 

Het probleem van de klimaatsverandering wordt elke dag groter. Dat een internationale aanpak vereist is, hoeft geen betoog. Kathleen Van Brempt vertelde  wat het beleid van Europa inzake deze thematiek inhoudt, en dat klimaatsverandering levens echt kan beïnvloeden, bewijst de documentaire van Pieter Van Eecke.

Piet Van Eecke
Piet Van Eecke

Samuel in the Clouds

Samuel, een 50-jarige Aymara man, stapt elke dag stapt hij vanuit El Alto naar het voormalige skiressort op de top van de Chacaltaya (5400 meter hoog) en verwelkomt daar internationale toeristen in een skihut. Van daaruit hebben ze een adembenemend zicht op La Paz.

 

Gedurende dertig jaar bediende Samuel de skilift; de laatste jaren smolt de gletsjer helemaal weg. De man blijft echter hopen op nieuwe sneeuw voor de hoogste skipiste ter wereld. Honderd meter lager ligt het hoogste klimaatlaboratorium ter wereld, waar wetenschappers de veranderingen in het klimaat bestuderen.

Burgemeester Dehandschutter
Burgemeester Dehandschutter

Deze auteursdocumentaire brengt een indringend portret van een berg, een man, hun gezamenlijke verleden en het verdwijnen van hun toekomst.

 

SAMUEL IN DE WOLKEN is voor de regisseur een allegorie van hoe de mens omgaat met de klimaatverandering. Met het verhaal van Samuel die hoog boven de wolken droomt van nieuwe sneeuw, vestigt regisseur en klimaatactivist Pieter Van Eecke de aandacht op het klimaat en draagt hij op een creatieve manier bij aan het maatschappelijke debat.