'De Zeven Laatste Woorden' van Willem Vermandere


Op zaterdag 9 november was Willem Vermandere te gast op de Boekenbeurs te Antwerpen. Willem Vermandere is zanger, beeldhouwer, filosoof, schilder en schrijver maar ook een geboren verteller.


In de Groene Zaal bekoorde hij het publiek met een voorstelling van woord en muziek. Naast liedjes bracht Willem ook enkele passages uit zijn allernieuwste boek met als titel 'De zeven laatste woorden', dat reeds aan de vijfde druk toe is.

 

Uit alle fantastische mythes, fabels, verzen, gebeden en gezangen van onze christelijke voorvaderen probeert Willem Vermandere iets van waarde te puren voor de mensen uit het atoomtijdperk.

De zeven laatste zinnen van Jezus aan het kruis hebben menige kunstenaar geinspireerd: van Joseph Haydn tot Andrew Lloyd Webber, van José Saramago tot Dimitri Verhulst.

Ook Willem Vermandere toert reeds meer dan 15 jaar met een heel persoonlijke, kritische, maar bemoedigende commentaar bij de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. Voor het eerst worden deze teksten te boek gesteld.


Vanaf de jaren '60 verwierf Willem Vermandere bekendheid dankzij zijn liedjes over de dingen des levens, de Westhoek en de verschrikkingen van de Grote Oorlog, aanvankelijk gezongen in zijn west-Vlaamse dialect, later in een Nederlands met een zware West-Vlaamse tongval.

Nummers als 'Lat mie mor lopen', 'Als ik zing', 'Blanche en zijn peird' en 'Bange Blankeman' zijn ondertussen deel geworden van het Vlaamse culturele erfgoed.

 


'De laatste zeven woorden' - ISBN: 9789401406833- Gebonden met stofomslag - 70 blz. - Prijs: 19,99€ - Uitgeverij: Lannoo

‘Willem Vermandere : de liedjesteksten’ - ISBN: 9789401405423- 260 blz. - Paperback met flappen - Prijs: 19,99€ - Uitgeverij : Lannoo