Boekrecensie: De Pelgrim van De Koninck - Wilfried Patroons


Café De Pelgrim in de Boomgaardstraat, tegenover Stadsbrouwerij De Koninck, is een zeer bekende kroeg. Het is daar waar er jarenlang straffe verhalen werden verteld en markante figuren deel uitmaakten van het Antwerpse caféleven.


Auteur Wilfried Patroons heeft deze verhalen gebundeld in het prachtige boek ‘De Pelgrim van De Koninck’.


Patroons wil met zijn nieuwste boek, uitgebracht door Uitgeverij Artus, het siociale en maatschappelijke leven van de wijk Boomgaardstraat - Grtesteenweg in Berchem van de voorbije tientallen jaren in de kijker zetten, met als centraal punt het café De Pelgrim.


Café De Pelgrim bestaat al sinds 1945. De Pelgrim groeide uit tot een aparte kroeg waar iedereen graag langs kwam. Met het Antwerpse telefoonbedrijf ATEA , het Militair Hospitaal en de brouwerij De Koninck aan de overkant van de straat kwamen er talrijke vaste klanten hun dagelijks Bolleke drinken.


Er werden in De Pelgrim talrijke evenementen, feestelijkheden en andere overeenkomsten gesloten. Voor vele Antwerpen is De Pelgrim een instituut. Met de heropening van de café in 2014 is De Pelgrim uit zijn as herrezen, met nieuwe projecten die verder reiken dan de wijk.


‘De Pelgrim van De Koninck’ van Wilfried Patroons is een mooi boek, vol nostalgie en prachtige foto’s en afbeeldingen. De auteur neemt de lezer mee voor een wandeling langs de geschiedenis van de wijk in Berchem. Patroons laat klanten aan het woord, hun herinneringen met uiteraard de anekdotes.


Met ‘De Pelgrim van De Koninck’ is een prachtig stukje Antwerpse geschiedenis geschreven. Een stukje geschiedenis over Bollekes, Prinsjes en veel meer… Schol!


ISBN: 9789053253984 - Hardcover - 144 blz. - Prijs: € 21,50 - Uitgeverij: Artus