Boekrecensie: Welkom aan boord - Katrien Steyaert


Airhostess worden is een beroep waar vele jonge meisjes van dromen. Will Tura heeft er zelfs een liedje over gemaakt. Het beroep stewardess wordt gelinkt aan de zon en reizen. Maar is het leven van een airhostess echt zoals we het in onze gedachten hebben?

Dit kan je lezen in ‘Welkom aan boord’, het nieuwste boek van journaliste Katrien Steyaert.

 

Het beroep van steward werd eind de jaren ‘20 in Amerika in het leven geroepen en tien jaar later was de eerste vrouwelijke stewardess een feit. In België werd in 1946 de eerste stewardess aangeworven bij Sabena.

 

Voor haar boek interviewde Katrien Steyaert Belgische stewards en stewardessen.

Vijfentwintig stewardessen en stewards tussen de 25 en 88 jaar doen hun boekje open over hun beroep. In 24 hoofdstukken vertellen ze hun eigen verhaal en belevenissen. Van hoe ze in het vak belandt zijn, hun opleiding en hun allereerste vlucht, over de diverse soorten passagiers, religieuze vluchten tot hun laatste vlucht.

 

Ook aan bod komen de amoureuze verwikkelingen en de smokkelpartijen aan boord en welke impact dat de job op hun lichaam en leven heeft. Ook hun luxueuze verblijven op verre bestemmingen komen aan bod. Ze halen herinneringen op aan de glorie en de beproevingen van de begindagen en mijmeren over wat daar de dag van vandaag nog van overblijft. Niet alleen de veranderde verhouding tussen captain en crew zijn door de jaren heen veranderd, ook de passagiers zijn geëvolueerd.

 

In ‘Welkom aan boord’ vertellen zowel gepensioneerde als actieve stewards en stewardessen onversneden hun eigen verhaal over het echte leven aan boord zoals het is. Bij het lezen zal je merken dat een stewardess veel meer is dan een gastvrouw die iedereen moet voorzien van eten en drinken, maar ook een verpleegster en psychologe is. Want ook in de lucht is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

 

Soms doen er zich absurde, grappige en ontroerende situaties voor, maar het cabinepersoneel maakt ook ergerlijke en gevaarlijke situaties mee. Stewards en stewardessen  vertellen in ‘Welkom aan boord’ openhartig over leven en dood aan boord, esthetische commissies en de strijd voor hun rechten, de collegialiteit, de veiligheid en hoe ze omgaan met noodsituaties.

 

Al deze opmerkelijke verhalen in dit boek zijn rijkelijk geïllustreerd met foto’s uit persoonlijke archieven en werpen een blik achter de schermen van een vak dat al meer dan zeventig jaar tot de verbeelding spreekt.

 

Maar bij het lezen van dit boek zal je merken dat er door de jaren heen heel wat veranderd is, maar één ding hebben ze nog altijd gemeen: de blijvende passie voor hun job.

‘Welkom aan boord’ is een boeiend boek dat zowel jong als minder jong aanspreekt.

 

Journaliste Katrien Steyaert werkt al meer dan tien jaar voor De Standaard, Knack Weekend, de KU Leuven en verschillende uitgeverijen. Ze legt zich vooral toe op interviews en reportages in de culturele en literaire sfeer. In 2014 publiceerde ze ‘1914-1918. 100 jaar later’.

 

ISBN: 978-94-6131-478-9 - Paperback - 236 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Van Haelewyck