Boekrecensie: Wat we kunnen leren van butlers - Vincent Vermeulen


Iedereen kent wel butler Mr.Hudson uit ‘Upstairs Downstairs’ en butler Mr.Carson uit ‘Downton Abbey’. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw was het in Engeland heel normaal dat de Engelse adel of rijke families een butler in dienst hadden.

 

Een butler was van uiterst belang want hij draagt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het functioneren van de huishouding. Hij het hoofd van de huishouding,de leider van de huisbedienden en de persoonlijke assistent van zijn werkgevers.

 

Tot op de dag van vandaag bestaan butlers nog altijd, maar hebben andere taken dan in het verleden. De butlers zijn de dag van vandaag een soort uitgebreide personal assistants. Naast de traditionele taken zoals eten opdienen en het huishouden organiseren zijn er ook hedendaagse taken. Deze kunnen gaan van koffers nemen, ontvangsten organiseren,  zakelijke en persoonlijke afspraken maken of  het budget beheren. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de takenpakket van een butler.

 

Vincent Vermeulen is een ervaren butler en is in zijn familie al de vierde generatie die in de ‘service and hospitality’ werkt. Vincent begon in de keuken van het hotel-restaurant van zijn vader waar hij later ober werd. Op zijn achttiende trok Vincent naar de Côte d'Azur om daar te werken als assistent-sommelier in het sterrenrestaurant L’Oasis in Cannes.

 

Na zijn Franse avontuur keerde hij terug naar België om samen met zijn broer het hotel-restaurant van hun ouders verder te zetten. Op zijn dertigste besloot Vincent het roer drastisch om te gooien en zijn langgekoesterde droom te verwezenlijken, namelijk het hoogste niveau in service bereiken. Hij trok naar Londen om er een butleropleiding te volgen.

 

Na zijn opleiding ging hij aan de slag in een luxe hotel in Londen waar butlerservice werd aangeboden in alle kamers. Daar ontmoette hij een koppel dat op zoek was naar een privé butler en ging aan de slag in hun residenties in Londen en Frankrijk.

Toen al had Vincent het idee om een butlerschool op te richten. Maar de plannen bleven nog enkele jaren in de koelkast zitten. In 2013 waagde Vincent de grote sprong en opende de ‘Schools for Butlers & Hospitality’.

 

Nu ligt het boek ‘Wat we kunnen leren van butlers’ van Vincent Vermeulen in de winkelrekken.

In dit boek leert Vincent Vermeulen, ervaren butler en directeur van de ‘Schools for Butlers & Hospitality’, hoe kennis over etiquette en hospitality kan leiden tot meer zelfvertrouwen en succes, thuis en op het werk. Een butler weet immers in elke situatie hoe zich te gedragen, en dat is een vaardigheid die we met hun tips makkelijk onder de knie kunnen krijgen.

 

Want persoonlijkheid, discretie, anticiperen, onzichtbaarheid en oog voor detail zijn niet alleen vijf talenten die een goede butler moet bezitten, maar is voor elk van ons van toepassing.

Het boek heeft  een mooie zwarte hardcover met gouden letters en is net zoals een butler: chic en stijlvol. Vincent vertelt over zijn ervaringen die hij in de jaren opdeed tijdens zijn werk. Ook de geschiedenis van de butler komt aan bod. In het hoofdstuk ‘Lessen voor het leven’ leren we alles over discretie en hoe we ons leven aangenamer kunnen maken.

 

Voor het professioneel leven vind je tips die op alle jobs van toepassing zijn. In het deel over het privé leven staan tips hoe je een perfect huishouden organiseert en 12 onmisbare basisingrediënten om een volwaardige maaltijd te bereiden, hoe je moet poetsen, onderhoud- en wastips voor kleding, verhuizen en zorgeloos feesten organiseren en reizen en kledingtips.

 

Vincent vertelt ook hoe je kledij je helpt om succes uit te stralen en hoe je het perfecte bed opmaakt.

Ook met welke conversatietechnieken je een gesprekspartner volledig kan overtuigen, wat is ‘hospitality’ en hoe kan je dit integreren in je bedrijf(leven)?

Dit en nog veel meer kan je leren in het boek ‘Wat we kunnen leren van butlers’.

 

Al deze informatie die Vincent in zijn boek met de lezers deelt zorgt ervoor dat vanaf nu je leven zowel op professioneel vlak als privé op rolletjes verloopt.

 

ISBN: 9789089315984 - prijs: 24,95€ - hardcover - uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts - 192 blz.