Boekrecensie: Tuchtdossier - Chris De Vleeschauwer


De Lokerse rijkswachter Peter De Vleeschauwer zat op 14 november 1996 aan het onthaal van de rijkswachtkazerne in Sint-Niklaas. Hij werd er door onbekenden naar buiten gesleurd en in een BMW ontvoerd.

Zes weken later, op donderdag 26 december 1996, werd zijn lichaam gevonden langs de oevers van de Schelde in Hamme. Uit de autopsie bleek dat hij met één schot in de nek werd geëxecuteerd. Tot op de dag van vandaag is deze moord nog steeds niet opgehelderd.

 

Exact 19 jaar na datum verschijnt ‘Tuchtdossier’, de misdaadroman van Chris De Vleeschauwer, de broer van de betreurde Peter.

 

In deze misdaadroman kruipt Chris in de huid van een jonge rijkswachter die pas promotie heeft gemaakt en gemuteerd wordt naar de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas. Chris start met volle moed bij de BOB, het is een jongensdroom die werkelijkheid wordt voor hem. De sfeer tussen de collega’s is niet bepaald goed, maar hij probeert er het beste van te maken.

 

Enkele weken later blijkt planton Peter vermist te zijn. Het hele gebouw wordt doorzocht, zonder resultaat. Getuigen hebben een BMW met gierende banden door de straat zien rijden.

 

Maar onderluitenant Dereuse en kapitein Bouvier verdenken de planton ervan alles in scène gezet te hebben. Want er loopt zowel een strafrechtelijk als tuchtrechtelijk onderzoek naar hem. Volgens de luitenant hoort een persoon als de planton niet thuis bij de rijkswacht.

 

Zes weken later wordt het lichaam van planton Peter gevonden in de Schelde….

 

‘Tuchtdossier’ van Chris De Vleeschauwer  is het eerste deel van een trilogie over de moord op zijn broer. De personages en gebeurtenissen zijn fictief, maar zijn gebaseerd op de realiteit. Chris De Vleeschauwer beschrijft de gebeurtenissen heel precies: van dag tot dag, uur per uur.

 

De auteur probeert met deze trilogie het verleden van zich af te schrijven, om zo de gebeurtenissen een plaats te kunnen geven.

 

‘Tuchtdossier’ is een boek dat vlot leest en beschrijft de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die er toen plaatsvonden.  Als lezer waan je jezelf middenin het onderzoek naar de vermoorde rijkswachter. Want de moord op Peter De Vleeschauwer is volgens de familie er een die van hogerhand niet opgelost mag worden….

 

ISBN: 9789022332108 - Paperback - 352 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau